Лікарі розповіли про деталі першої в Україні пересадки печінки від одного донора двом людям

Лікарі розповіли про деталі першої в Україні пересадки печінки від одного донора двом людям

Фото
Укрінформ
В Україні уперше виконали спліт-трансплантацію печінки: донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили дитині та дорослому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Перше медоб’єднання Львова у Фейсбуці

"Вперше в Україні виконана спліт-трансплантація. Це коли донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили пацієнтам. Частинку печінки, а також шанс жити тепер має хлопчик Лука з Житомирщини. Йому всього 1,3 рочки. Він народився з біліарною атрезією, хворобою, через яку печінка стрімко відмовляє. З такою недугою дітки зазвичай не доживають до двох рочків. Трансплантація була його єдиним порятунком. Іншу, більшу, частину органу пересадили 20-річному чоловікові зі Львівщини. Печінку для цього розділили ще під час вилучення органів. Через це операція тривала не звичних дві, а понад шість годин", – йдеться у повідомленні.

Унікальні для України втручання виконали спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова у Першому медичному об'єднанні Львова.

Читайте також: У Львові дев'ятимісячна дитина стала донором нирки для п'ятирічної

Як повідомляється, тим часом львівські трансплантологи пересадили від цього ж донора ще дві нирки та серце. Останнє отримав 11-річний хлопчик. Загалом трансплантологам вдалося врятувати п’ять життів, троє з яких – дитячі. Серце дісталося 11-річному Владику з Тернопільщини. Діагноз – делятаційна кардіоміопатія – йому встановили в шість місяців. Відтоді його мама жила в страху, що серце єдиного сина може спинитися будь-якої миті. На момент операції воно було збільшене втричі.

Нирки отримали 12-річний Гена з Харкова та 18-річний Іван з Черкащини, життя яких роками залежало від гемодіалізу.

Минув рівно тиждень після трансплантацій. Нині усі пацієнти почуваються добре, повідомляють лікарі.

Перша в Україні пересадка печінки від одного донора двом людям / Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Як зазначається, врятувати одразу п’ять життів вдалося завдяки згоді сімʼї донора. Батьки 15-річного підлітка, який помер через крововилив у мозок, ухвалили дуже складне, але правильне рішення. "Світла пам’ять дитині, співчуття і вдячність батькам", – зазначили в медичному закладі.

Лікарі також нагадали, що всі операції з трансплантації в Україні для пацієнтів безоплатні.

Як повідомлялося, наприкінці вересня протягом однієї доби трансплант-команди шістьох центрів трансплантації провели 11 успішних пересадок органів. Зокрема, вперше виконано спліт-трансплантацію, тобто один орган розділили і пересадили двом пацієнтам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-