В Україні провели 11 трансплантацій органів за добу

В Україні провели 11 трансплантацій органів за добу

Фото
Укрінформ
Наприкінці вересня в Україні за добу провели 11 трансплантацій органів.

Про це у Фейсбуці повідомляє Український центр трансплант-координації, передає Укрінформ.

"Наприкінці вересня протягом однієї доби трансплант-команди 6 центрів трансплантації провели 11 успішних пересадок органів! І вперше виконали спліт-трансплантацію, тобто один орган розділили і пересадили двом пацієнтам", - йдеться у повідомленні.

Так, у Львові, 15-річний хлопчик, життя якого врятувати не вдалося, став донором для 3 дітей і 2 дорослих. 11-річній дитині пересадили серце, двом пацієнтам 12 та 18 років – нирки. Операції провели медики Першого медичного об'єднання Львова. Також, вперше в історії трансплантації в Україні було проведено спліт-трансплантацію печінки - донорський орган розділили для двох пацієнтів. Одна доля органу була пересаджена однорічній дитині, другу частину розділеної печінки — 20-річному юнаку (операції провели у Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова).

У Тернополі медики Тернопільської обласної клінічної лікарні пересадили нирки двом пацієнтам — чоловіку і жінці. Донором стала 48-річна жінка, яку не вдалося врятувати через інсульт.

У Києві 35-річний чоловік, який загинув внаслідок черепно-мозкової травми, завдяки згоді рідних, став донором для 4 пацієнтів. Донорське серце трансплантували 12-річній дівчинці у Інституті серця МОЗ України. Трансплантації нирок проведено у Київській міській клінічній лікарні № 1 та Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, а трансплантологи клінічної лікарні "Феофанія" пересадили печінку 61-річній жінці.

Зазначається, що стан всіх пацієнтів стабільний.

Читайте також: У Львові юнакові пересадили шкіру від посмертного донора

"Цей день можна назвати одним з найуспішніших у вітчизняній трансплантації. Світла пам’ять усім донорам. Безмежна вдячність їх рідним за складні рішення та бажання врятувати життя інших", - наголошують в Центрі.

Як повідомлялося, згідно з проєктом державного бюджету-2024 у наступному році фінансування трансплантації буде відбуватися через Програму медичних гарантій.

Фото: Український центр трансплант-координації

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-