У Львові юнакові пересадили шкіру від посмертного донора

У Львові юнакові пересадили шкіру від посмертного донора

Фото
Укрінформ
У львівській лікарні Святого Миколая юнакові, який постраждав у ДТП, пересадили шкіру від посмертного донора.

Про це повідомило Перше медичне об'єднання Львова у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Друга дитина в історії української медицини, якій пересадили шкіру від посмертного донора. І перша, якій закрили рани коштовним синтетичним полімером. У дитячому опіковому відділенні Першого медоб’єднання Львова врятували від ампутації ногу хлопця, на якого наїхала фура», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, йдеться про Кирила Шульгу зі Львівщини.

Так, 17-річний хлопець йшов повз припарковану біля дороги вантажівку, яка раптом рушила з місця і наїхала на нього. Без свідомості у важкому стані його доправили до лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Читайте також: У Полтаві успішно провели трансплантацію серця

«У Кирила діагностували струс мозку, перелом, травму коліна. На великій ділянці поверхні ноги відсутня шкіра, до того ж — рана глибока. Є ризик ампутації. Лікарі роблять усе можливе, аби зберегти кінцівку. Очищають рану, забирають відмерлі тканини і пересаджують шкіру від посмертного донора. Таким чином, Кирило стає другою дитиною в Україні, для лікування якої застосовують цю технологію. Таке покриття більш ефективне, ніж свиняча шкіра, яку досі широко використовують в українських медзакладах», - повідомили в медоб’єднанні.

Лікування тривало місяці. Під час чергової операції із пластики рубців, хірурги побачили, що через травму змінилася анатомія ноги пацієнта - нерви тепер розташовані надто близько до поверхні шкіри. Існувала загроза, що Кирила в майбутньому мучитимуть нестерпні болі.

Аби цього не допустити, лікарі застосували революційну технологію - покриття BTM. Це штучний синтетичний матеріал, якого в Україні ще не застосовували.

«Це покриття схоже на губку, яку ставлять на рану і вона проростає власними судинками пацієнта, стає його новою дермою. Воно залишається в нього назавжди. Цей матеріал є дуже коштовним, саме тому його в Україні і немає. А нам його подарували американці як гуманітарну допомогу», - розповіла опіковий хірург Леся Стрілка.

Читайте також: У Львові семирічному хлопчику трансплантували нирку в день його народження

Революційна технологія спрацювала. Аби зберегти Кирилові ногу, йому виконали більше 20 операцій. Лікування тривало весь його випускний клас. Кирило продовжує реабілітацію, йому треба розпрацьовувати коліно.

Як повідомляв Укрінформ, у львівській лікарні Св. Миколая 8-річному онкохворому хлопчику пересадили кістку, надруковану на 3D-принтері. Це перша така операція у західних областях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-