У Львові дев'ятимісячна дитина стала донором нирки для п'ятирічної

У Львові дев'ятимісячна дитина стала донором нирки для п'ятирічної

Фото
Укрінформ
Дев’ятимісячна дитина стала наймолодшим посмертним донором в Україні і врятувала життя іншої, 5-річної дівчинки.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«П’ятирічна Сніжана кілька років жила завдяки щоденній процедурі перитонеального діалізу (коли обмін речовинами відбувається між кров’ю пацієнта та розчином для діалізу відбувається через спеціальний катетер в черевній порожнині). В 11 місяців їй діагностували гемолітико-уремічний синдром – стан, внаслідок якого у дівчинки розвинулася ниркова недостатність. Три дні тому дитина отримала другий шанс на довге життя без діалізу – у львівському Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі їй пересадили нирку від посмертного донора», - розповіли в МОЗ.

Донором для Сніжани стала 9-місячна дівчинка, яка мала важке захворювання печінки і київські лікарі відчайдушно боролися за її життя, але врятувати не змогли.

Зазначається, що коли у дитини констатували смерть мозку, її батьки дали згоду на забір органів. Єдина державна інформаційна система визначила, що Сніжана може стати реципієнткою – вона важила всього на кілька кілограмів більше за свою рятівницю.

З Києва органи доставили до Львова, де трансплант-команда провела пересадку.

У МОЗ зауважили, що Сніжана почувається добре.

«Трансплантація від дитини дитині складніша, ніж така ж операція дорослим, адже діаметр судин дуже маленький. Йдеться про майже ювелірну роботу. Але нам все вдалося. Нирка запрацювала на операційному столі. Наша пацієнтка має всі шанси забути про діаліз, до того ж нирка ростиме разом з нею», – відзначив керівник клініки дитячої нефрології, діалізу та трансплантації нирки Роман Андруневич.

Читайте також: У Львові юнакові пересадили шкіру від посмертного донора

Команда МОЗ побажала Сніжані якнайшвидшого відновлення, а також висловила співчуття батькам маленької донорки й подякувала їм за вчинок неймовірної сили у час найстрашнішої втрати.

У МОЗ нагадали, що впродовж 2021-2023 років українські медики провели 111 органних пересадок дітям – трансплантована 81 нирка, 24 печінки та 6 сердець. Трансплантація нирки Сніжані – третій випадок в Україні, коли донором стала дитина. На пересадку анатомічних матеріалів очікує 81 маленький пацієнт.

Фото: МОЗ України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-