Єдиний регуляторний орган щодо лікарських засобів створять на базі Держлікслужби

Єдиний регуляторний орган щодо лікарських засобів створять на базі Держлікслужби

Укрінформ
Єдиний регуляторний орган у сфері лікарських засобів буде створено шляхом реорганізації Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

«Одне з найважливіших наших євроінтеграційних завдань — це реформа фармсектору. У багатьох країнах ЄС усі функції контролю за лікарськими засобами закріплені за одним державним органом. Це не лише сприяє швидшому та простішому обміну інформацією про препарати та виробників, але й дозволяє оперативніше приймати рішення щодо обігу лікарських засобів та медвиробів. Створення єдиного регуляторного органу дозволить нам спростити та удосконалити національну систему фармрегулювання, а також дасть змогу у майбутньому відповідати стандартам якості регуляторних систем ЄС», — сказала заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко.

Так, планується, що єдиний регуляторний орган буде створено шляхом реорганізації Держлікслужби. Такий варіант є найпростішим з точки зору необхідних організаційних заходів.

Читайте також: У Раді є політсили, які маніпулюють темою легалізації медичного канабісу - Стефанишина

Як зазначається, після офіційного старту роботи нового органу заплановано рік перехідного періоду, протягом якого Державний експертний центр МОЗ продовжуватиме свою роботу без змін.

Планується, що до середини 2024 року МОЗ завершить аналіз законодавчої бази та розробить увесь перелік нормативно-правових актів, а також визначиться з моделлю фінансування майбутнього єдиного національного регулятора.

Читайте також: Процедура списання медичного майна буде спрощена — командувач Медсил ЗСУ

"Загалом для повноцінного запуску єдиного регуляторного органу у сфері лікарських засобів необхідно щонайменше 2,5 роки. Важливо зазначити, що для старту роботи першочергово слід переглянути строки набуття чинності новим Законом «Про лікарські засоби»", - додали у МОЗ.

Як повідомлялося, новим законом України «Про лікарські засоби» передбачено створення органу державного контролю (ОДК) – центрального органу виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері створення, допуску на ринок, контролю якості, безпеки та ефективності лікарських засобів. Більшість статей зазначеного закону вводяться в дію через 30 місяців після завершення воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-