Перший в Україні пацієнт із вживленими у кістки протезами почав ходити

Перший в Україні пацієнт із вживленими у кістки протезами почав ходити

Фото
Укрінформ
У Національному реабілітаційному центрі «Незламні» у Львові показали результати першого в Україні остеоінтеграційного протезування – це коли імпланти кінцівок вживляють прямо у кістку.

Перший пацієнт - капітан ЗСУ Ігор Крупнов, який втратив на війні дві ноги - вже почав ходити на нових кінцівках, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже задоволений, що вибрав саме цей спосіб протезування. Поки ще не бігаю, але вже нормально ходжу та навіть вже воджу авто. Відчуваю машину майже, як зі своїми ногами. Ці протези досить чутливі: я відчуваю траву, бруківку, навіть можу відрізнити ковролін і бетон, чого не було, коли я пробував звичайні протези. Зараз вже обходжуся без візка, лише підтримую себе милицями», - розповідає Крупников.

Родом чоловік із Дніпра, йому 57 років, ветеран-афганець. У 2022 році добровільно пішов боронити Україну. Воював на півдні Херсонщини, саме там втратив дві кінцівки, коли позашляховик підірвався на міні. Операцію капітану провели через п’ять місяців після ампутації, 10 квітня, а за шість тижнів після вживлення імплантів протезисти припасували останню частину конструкції - штучні стопи. Крупнов одразу на другий день зробив свої перші кроки. Зараз пацієнт проходить активну реабілітацію.

Першу в Україні операцію з остеоінтеграції спільно з львівськими хірургами виконав австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. Він зробив вже близько півтори тисячі таких операцій по всьому світу та три провів у реабілітаційному центрі «Незламні». Окрім Крупнова, такі протези вживили ще двом українським захисникам, вони наразі також проходять поетапну реабілітацію.

Читайте також: Дівчинка, яка втратила ногу через ракетний удар, взяла участь у змаганнях з гімнастики

«Цією технікою володіють тільки декілька країн у світі: Австралія, Америка, Німеччина і ми. До нас приїхала австралійська команда, в якої ми перебирали досвід, тепер ще плануємо повчитися в Німеччині, щоб вибрати кращий спосіб для України. Міністерство охорони здоров’я зараз займається сертифікуванням таких протезів в Україні і ведеться робота зі створення державної програми по закупівлі таких комплектуючих, оскільки вони дороговартісні, а потреба в нас дуже велика», - сказав керівник Першого медоб’єднання Львова Олег Самчук.

Перший в Україні пацієнт із вживленими у кістки протезами почав ходити / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, в Україні вперше імплантували протез прямо в кістку, пацієнтом став ветеран російсько-української війни. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пояснив, що застосована технологія має назву "остеоінтеграційне протезування". Її переваги - це чутливість та функціональність. Вона є особливо актуальною для людей, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно й часто боляче. Робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції, а ще за шість тижнів – повноцінно ходити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-