У Білій Церкві після щеплення помер хлопчик. МОЗ обіцяє розібратися

У Білій Церкві після щеплення помер хлопчик. МОЗ обіцяє розібратися

Укрінформ
Смерть трирічного хлопчика з Білої Церкви, який помер 25 листопада, на 19 день після вакцинації, буде ретельно розслідувана, як і кожний летальний випадок дітей віком до 4 років.

Про це на брифінгу в понеділок заявив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Доводиться констатувати, що у 2014 році померли 4,5 тисячі дітей віком до 4 років. Кожний випадок мав окремий аналіз, щоб уникнути таких речей у перспективі. По даному випадку також буде проведено окремий аналіз для того, щоб визначити повноту, об'єм і якість надання медичної допомоги, яка могла б попередити цей летальний випадок», - сказав Перегінець.

Він зазначив, що на сьогоднішній день до МОЗ надійшли повідомлення з Київської області про те, що в часі збіглися «деякі події після імунізації». Перегінець уточнив, що всі 4 випадки різні, хоча і сталися у період після початку першого туру імунізації від поліомієліту 19 жовтня. «Причинно-наслідкові зв'язки категорично відсутні», - підкреслив заступник міністра.

Коментуючи летальний випадок, який стався 25 листопада в Білій Церкві, Перегінець уточнив, що дитина померла на 19-ий день після того, як була вакцинована.

За його словами, комісія, яка розслідує усі випадки побічної дії після вакцинації, встановила, що причинно-наслідкового зв'язку між смертю дитини та вакцинацією немає. «Встановлено попередню причину смерті цієї дитини. Це гостра респіраторна вірусна інфекція, кардіоміопатія, стенокардія, ніякого відношення до вакцинації немає», - підкреслив Перегінець.

У свою чергу головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій поінформував, що в Київській області під час першого туру імунізації проти поліомієліту було провакциновано 80 тисяч дітей. Дитина, про яку йдеться, була п'ятою вакцинованою з флакона, який містить 10 доз. У Білій Церкві вакциною цієї серії було вакциновано 6,5 тисячі дітей, жодної реакції не зафіксовано, наголосив дитячий головний імунолог Києва.

«У даному випадку ми маємо достатньо переконливі дані, щоб виключити будь-який причинно-наслідковий зв'язок між вакцинацією і причиною смерті. Інші версії смерті дитини сьогодні розглядаються, тому що ще в роботі знаходяться результати досліджень», - зазначив Лапій.

Натомість заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко зауважила, що будь-яких маніпуляцій і спекуляцій на проблемі дитячої смертності й пов'язуванні її з вакцинацією не повинно бути, бо імунізація є питанням національної безпеки.

«Я особисто тримаю на контролі те кримінальне провадження, яке зараз порушено за фактом смерті дитини у Білій Церкві, і я також звернулася до МОЗ, щоб ми з'ясували, що насправді стало її причиною», - підкреслила народний депутат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-