Агітпроп Росії створив фейк про повістки у квитанціях за комуналку

Агітпроп Росії створив фейк про повістки у квитанціях за комуналку

Укрінформ
Роспроп продовжує спроби дискредитувати мобілізацію в Україні

ЗМІ кремлівського пулу та z-телеграм канали поширюють відео, яке нібито було зняте у місті Сміла Черкаської області. На відео чоловік демонструє платіжку за споживання газу. На зворотньому боці цього “документа” нібито надрукована повістка у місцевий військкомат.

Це фейк. Відео було зняте самими росіянами з власноруч надрукованою фейковою “платіжкою-повісткою”.

Пропагандисти вже не вперше використовують саме цю платіжну квитанцію для продукування фейків. У 2019 році, за три роки до повномасштабного вторгнення, вони  використали папірець з такою самою адресою та платіжним номером, але іншим ім’ям. Навіть у пункті “до сплати” значиться та сама сума 9 901 гривень 13 копійок.

Прокололися пропагандисти і при створенні підробленої повістки на зворотному боці фейкової платіжної квитанції. Вони вписали у графу «місце проживання» не адресу вулиця Філатова, 6, яку вказали у фейкові платіжці, а вулицю Чорновола 72-а - фактичну адресу КП “Смілакомунтеплоенерго”, тобто підприємства, яке й надає послуги з опалення у місті Сміла.

Російська пропаганда не вперше створює фейкові матеріали щодо проведення мобілізації в Україні.  Укрінформ спростував дезінформацію про те, що у Житомирській області роздають повістки через “Дію”, що  у Чернігівській області в оголошеннях для нужденних пишуть номер військкомату, що на Вінниччині заманюють чоловіків у ТЦК під виглядом новорічного свята для дітей, а у Києві повістки нібито роздають біля ковзанок.

Раніше російська пропаганда поширила фейки щодо буцімто планів України підірвати окуповану ЗАЕС.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-