Росфейк: на Житомирщині розсилають повістки через “Дію”

Росфейк: на Житомирщині розсилають повістки через “Дію”

Фактчек
Укрінформ
У підроблених скрінах переплутали установи та не вказали необхідну інформацію

Нещодавно кремлівські телеграм-канали вчергове поширили інформацію про те, що українцям почали надходити електронні повістки через застосунок “Дія”. На підтвердження публікуються скріншоти, які нібито зробив мешканець Житомирщині, що отримав повістку. У наведеному тексті йдеться, що громадянину необхідно прибути до Житомирського об’єднаного міського ТЦК та СП, який нібито знаходиться в місті Житомир на вулиці Сергія Параджанова, 4. Саму повістку буцімто підписано від імені керівника Житомирського обласного ТЦК та СП Сергія Мартищенка.

Це фейк. У підробці не вказано необхідної для повістки інформації, а саме ПІБ громадянина, адреси місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов’язаного. Також відсутній підпис керівника ТЦК та СП та печатка. 

Окрім цього, пропагандисти переплутали адреси. На вулиці Сергія Параджанова, 4 в Житомирі знаходиться саме Житомирський обласний ТЦК, а не Житомирський об'єднаний міський ТЦК, як це вказано в «повістці». Житомирський ОМТЦК розташований на вулиці Монтана, 18.

З огляду на те, що “документ” підписано іменем С. Мартищенка, який є керівником Житомирського обласного ТЦК, то і повістку мала б надсилати ця установа.

В коментарі Укрінформу представник Житомирського обласного ТЦК наголосив, що скріни сфабриковані. 

“ТЦК та СП не використовують “Дію” для вручення повісток та оповіщення. Житомирський обласний ТЦК та СП не займається врученням повісток. Оповіщенням населення займаються районні та міські ТЦК та СП”, - додали представники установи. 

Днями в своєму офіційному телеграм-каналі віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров підкреслив, що повісток в застосунку “Дія” не буде ніколи.

Минулого тижня росіяни поширили фейк про “робочу схему”, яку використовує  Чернігівський ТЦК та СП для мобілізації громадян.

Дмитро Бадрак 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-