Роспроп вигадав «робочу схему» мобілізації в Чернігові

Роспроп вигадав «робочу схему» мобілізації в Чернігові

Фактчек
Укрінформ
У підробці пропагандисти заплуталися між військкоматами і ТЦК

Російські телеграм-канали поширили фото нібито оголошення в Чернігові про те, що людям у скрутному становищі пропонується допомога. Зокрема, йдеться про харчування, житло, зарплату та медичне обстеження. Номер телефону, вказаного на оголошенні буцімто належить Чернігівському обласному військовому комісаріату, на підтвердження чого у пості додається скрін з телефоном організації із сервісу Google. У такий спосіб російські пропагандисти підводять до висновку  про “робочу схему” мобілізації в Україні.

Це фейк. Інформація із сервісу Google, на яку послалися пропагандисти при створенні підробки, є застарілою. Наразі в Україні функціонують територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП - ред.), які повністю замінили військомати. 

У коментарі Укрінформу представники Чернігівського обласного ТЦК та СП наголосили, що першим центром країни стала саме їх установа.   

“28 грудня 2018 року було офіційно підписано наказ №1 установи. Ця дата, відповідно, є днем заснування Чернігівського обласного ТЦК та СП разом з міським та районними ТЦК та СП всієї області”, - повідомили в центрі. 

Окрім цього, номер, який вказали пропагандисти, також не є дійсним. Актуальний номер телефону установи можна знайти на їх офіційній сторінці у Facebook

Це не вперше, коли росіяни поширюють фейки про ТЦК. Раніше вони підробили запрошення на новорічну ялинку для дітей від імені Вінницького обласного ТЦК для нібито мобілізації дорослих під час заходу. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-