Росфейк: в Україні збирають західні кошти на операції зі зміни статі

Росфейк: в Україні збирають західні кошти на операції зі зміни статі

Фактчек
Укрінформ
Для підробки використали ім’я та лого фонду We Support LGBTQ Ukraine Fund

Російські ЗМІ та телеграм-канали повідомляють, що українська організація Support LGBTQ Ukraine Fund за підтримки Президента України Володимира Зеленського запустила збір коштів на операції зі зміни статі для мешканців України, в тому числі на гормональну терапію для дітей. Про це йдеться нібито на сайті фонду. Також на сайті буцімто й розміщено звернення Володимира Зеленського до мешканців західних країн із проханням взяти участь у зборі коштів та історії людей, які потребують допомоги. Серед них є дві історії дітей 11 і 9 років, які нібито потребують препаратів для гормональної терапії і в майбутньому планують змінити стать. 

Це фейк. Щоб його зробити, пропагандисти вигадали збір та підробили під нього сайт у стилі офіційного сайту фонду. Вони також скористалися офіційною назвою та логотипом організації. 

Що цікаво, офіційний сайт фонду було створено ще у травні 2022 року, в той час як його фальшива версія з’явилася тільку 18 грудня 2023 року.

На офіційному сайті фонду  We Support LGBTQ Ukraine Fund немає жодної інформації щодо ініціативи зі збору коштів на операції зі зміни статі.   

У коментарі Укрінформу засновник організації Ендрю Кушнір повідомив, що фонд не розпочинав такої кампанії, а для створення підробки було використано їх бренд, ім’я та лого. 

“Наш фонд розташований у Канаді, збирає кошти для 7 перевірених неурядових організацій в Україні, які працюють з представниками ЛГБТК+ спільноти. Ми надаємо пожертви, щоб допомогти задовольнити потреби ЛГБТК+ українців, які опинилися у небезпеці”, - додав він.

Раніше російська пропаганда поширювала фейк про продаж українських дітей за кордон. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-