Росфейк про продаж українських дітей і «піцагейт»

Росфейк про продаж українських дітей і «піцагейт»

Укрінформ
Як російські пропагандисти використали  американську конспірологічну теорію

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють скріншот, що містить фото маленької дівчинки з піцею та цінник у три тисячі доларів,

з американського сайту онлайн-продажів Etsy.  

Пропагандисти стверджують, що мовою педофілів “піца” - це дитина” і що через такі оголошення українських дітей продають за кордон.

Це фейк. На скріншоті, який поширюють російські пропагандисти, - просто картинка дитини з піцою, створена за допомогою штучного інтелекту. В її описі немає жодного слова, про те, що вона має хоч якесь відношення до України чи українських дітей. Це вигадка авторів фейку.

Сама картинка з’явилась в американському сегменті соцмережі X 10 грудня 2023 року 

Її почали поширювати конспірологи з QAnon, висунувши версію про те, що у педофілів є різні “кодові слова”, якими вони позначають продаж дітей. І як доказ наводили лоти на Etsy, де зображені дівчатка з піцами. Вартість цих світлин на їх думку аномально висока. 

Фактчекери з Associated Press вважають, що ця конспірологічна теорія є безпідставною і походить від іншої конспірологічної теорії під назвою “піцагейт” (“pizzagate”), яка була популярною у США під час президентських виборів 2016 року. 

Теорія “піцагейт” виникла у результаті публікації на різних сайтах і в соціальних мережах статей і постів, у яких обговорювався можливий зв'язок популярної піцерії Comet Ping Pong у Вашингтоні з таємною і впливовою організацією педофілів. Усі ці матеріали ґрунтувалися на викладеному у Wikileaks у розпал передвиборчих перегонів листуванні начальника штабу Гілларі Клінтон Джона Подести з власником піцерії. Прихильники теорії будували свої припущення на основі “підозрілих” збігів, фотографій у Instagram та інших непрямих ознаках. Теорія  “піцагейт” виявилась фейком, про що писали фактчекери впливових американських видань, таких як The New York Times та  Fox News. Поліцейський департамент округу Колумбії назвав “піцагейт” вигаданою теорією змови.

  • У платформі для онлайн продажів Etsy повідомили АР, що не знайшли жодного ризику для безпеки дітей через розміщені оголошення, водночас. Вирішили прибрати всі лоти, які викликали підозру у конспірологів, оскільки їх ціна була невиправдано високою.

Російська пропаганда не вперше поширює фейки про українських дітей. Зокрема, розповсюджувалась неправдива інформація про те, що в Україні проводять мобілізацію неповнолітніх та дітей-сиріт, а в школах дітей змушують писати доноси на своїх батьків

Раніше роспроп вигадав мобілізацію батьків на дитячих святах у Вінниці.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-