Росфейк: доноси на батьків в українських школах

Росфейк: доноси на батьків в українських школах

Фактчек
Укрінформ
Послання путіна надихнуло російських пропагандистів на нову серію фейків

Після послання путіна до федеральних зборів 21 лютого роспропаганда запустила серію фейків про доноси, які ніби пишуть в Україні за перегляд його виступу. Один із них, де йшлося про доноси на колег по роботі, Укрінформ вже спростовував. Тема іншого – доноси дітей на батьків

Так, пропагандистські телеграм-канали поширили фото анкети, яку нібито просять заповнити учнів 1-5 класів у Миколаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів №43 імені К.Ф. Ольшанского Миколаївської міської ради Миколаївської області. Як випливає з фото, анкета складається з 5 питань, а саме: «Як тебе звати?», «В якому ти класі?», «Чи знаєш ти, що 21 лютого 2023 року відбулося звернення президента росії володимира путіна?», «Якщо так, то звідки ти про це дізнався?», «Чи бачив(ла) ти чи твої родичі цей виступ?», «Чи дивляться вдома твої рідні російські канали?». Як пишуть пропагандисти, таке фото їм надіслала вчителька з цієї школи, а, за її словами, це – донос на батьків. Також вони висунули припущення, що далі інформація передається українським спецслужбам.

Ця анкета є підробкою. В коментарі Укрінформу в Миколаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів №43 імені К.Ф. Ольшанского заявили, що ніякого анкетування не проводилося, а тим паче проросійського.

Українські навчальні заклади останнім часом стали популярною мішенню для російської пропаганди. Нещодавно росіяни вже поширювали фейк про нововведення в навчальному плані для 10-х класів однієї з українських середніх загальноосвітніх шкіл. Йшлося про скорочення годин української мови та математики на користь польської мови. Але така інформація також виявилася вигадкою росіян.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-