Росфейк: в Україні ворожка робить обереги від мобілізації

Росфейк: в Україні ворожка робить обереги від мобілізації

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти підробили оголошення на онлайн-платформі OLX

Російські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють скріншоти, які нібито зроблені з публікації на платформі для інтернет-продажів OLX. На них “мольфарка Ксенія” за тисячу гривень обіцяє зробити для чоловіків обереги від призову. Саме “оголошення” має назву “ворожка, таро, ясновидиця, любовна магія”.

Це фейк. На OLX немає жодного оголошення під назвою  “ворожка, таро, ясновидиця, любовна магія” та продажів оберегів від призову чи мобілізації.

Також слід зазначити, що за допомогою сервісу для зворотного пошуку зображень ми дійшли висновку, що фейкові скріншоти розповсюджують переважно російські інтернет-сайти та телеграм-канали.

Першоджерелом дезінформації є пропагандистський телеграм-канал “Укропський фреш”, який часто публікує фейки про українську армію.

Слід зазначити, що до ворожок звертаються самі росіяни, які хочуть уникнути призову. Зокрема, на сайті одного із центральних російських ЗМІ вийшов матеріал про, те як місцеві ворожки наживаються на тих, хто хоче купити обряд, який захистить їх від мобілізації. 

З початку повномасштабного вторгнення російська пропаганда створила чимало фейків, пов'язаних з мобілізацією. Лише у грудні 2023 року Укрінформ спростував дезінформацію про те, що у Житомирській області роздають повістки через “Дію”, у Чернігівській області в оголошеннях для нужденних пишуть номер військкомату, на Вінниччині заманюють чоловіків у ТЦК під виглядом новорічного свята для дітей, а у Києві повістки нібито роздають біля ковзанок.

Раніше роспроп вигадав мобілізацію неповнолітніх дітей-сиріт в Україні. 

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-