Росфейк: у Вінниці продають “vip-місця” для поховань поруч із захисниками України

Росфейк: у Вінниці продають “vip-місця” для поховань поруч із захисниками України

Фактчек
Укрінформ
Російській агітпроп підробив інформацію на сайті похоронного бюро

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють скріншот з сайту ритуальних послуг “Анубіс у Вінниці.  На ньому йдеться про послугу “поховання поруч із захисником країни” за 10 тисяч гривень.

Це фейк. Ритуальної агенції  з такою назвою у Вінниці не існує.

Проте є поховальна агенція під назвою “Обряд”, дизайн сайту якої ідентичний фейковому скріншоту з назвою “Анубіс”. У категорії “магазин” та “труни” ми знайшли сторінку, з якої пропагандисти зробили фейковий скріншот.

Як побачимо,  на сайті є лише пропозиція про купівлю труни, а категорії “поховання поруч із захисником країни” немає.

Чорні туфлі,  які пропагандисти за допомогою графічних редакторів додали до фейкового скріншоту, можна знайти на сайті, але у категорії “одяг для померлих”.

Похоронна агенція під назвою “Анубіс” в Україні існує, однак знаходиться в Одесі. В асортименті послуг цього поховального дому “поховання поруч із захисником країни” теж немає. Дизайн сайту також дуже відрізняється від фейкового скріншоту.

Російська пропаганда не вперше створює фейки про поховання українських захисників.  Зокрема, пропагандисти сфабрикували сюжет нібито від каналу “1+1” про те, що  полеглих українських військових ховатимуть у біокапсулах.

Раніше роспроп створив фейк, що у актора Денні Трехо просили відкат за підтримку України.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-