Відеофейк: полеглих українських військових ховатимуть у біокапсулах

Відеофейк: полеглих українських військових ховатимуть у біокапсулах

Укрінформ
Російські пропагандисти сфабрикували сюжет ніби від каналу “1+1”

Кремлівські ЗМІ, китайськомовні акаунти у Facebook, z-телеграм-канали, проросійські акаунти у Tik-tok та деякі англомовні сайти поширюють відеосюжет, який нібито випустили на каналі “1+1” під час телемарафону. На відео закадровий голос розповідає, що в Україні буцімто вирішили ховати загиблих військових у біокапсулах – таку ідею запропонували неназвані екологи.

Це фейк. Такого сюжету ні на “1+1”, ні на будь-якому іншому українському телеканалі не показували. На сайті телекомпанії такого відео немає.

Немає жодних слідів сюжету про ініціативу "українських екологів" і на сторінці телеканалу у Facebook. Цей “сюжет” також відсутній на YouTube-каналі телекомпанії.

Саме ж відео є компіляцією щонайменше чотирьох роликів, які можна знайти в інтернеті у відкритому доступі.

Перші кадри фейкового відео – з полем соняшників – можна легко знайти у сотнях роликів в інтернеті. Ці світлини є навіть у презентаціях про екологію, які викладені у відкритому доступі.

Основа підробленого відео – це ролик, який розповідає про проєкт Capsula Mundi, розроблений у 2016 році італійськими дизайнерами Анною Чітеллі та Раулем Бретцелем. Вони пропонують використовувати органічну біокапсулу для поховання, щоб перетворити тіло небіжчика на корисні речовини для дерева, яке буде рости на місці поховання.

Пропагандисти для фейкового сюжету використали три кадри з оригінального відео – про схематичний вигляд капсули, процес росту дерева та уявлення авторів про відвідування родичами місць поховання.

Пропагандисти замінили колір людини у капсулі з червоного на синьо-жовтий та додали ті самі відтінки у частині відео, де показується процес росту дерева.

Поховати у Capsula Mundi людину поки неможливо – продукт ще в розробці https://www.capsulamundi.it/en/. Наразі є можливість поховати тіло у біорозчинній капсулі лише після кремації, але це доступно лише у Великій Британії та у кількох штатах США, де дозволені поховання на приватній землі https://8billiontrees.com/eco-friendly-natural-products/tree-pod-burial/.

Інші кадри з фейкового сюжету – про вирощування овочів навіть не з України. Частину відео, де жінка тримає овочі у руках легко знайти на англомовних сайтах для монтажерів-фрілансерів.

Частина ролика щодо збору врожаю взята з відео у Facebook в’єтнамської агрокомпанії, яке було зняте у квітні 2019 року.

Для поховання українських воїнів у травні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається створення Національного військового меморіального кладовища. Пантеон героїв буде розрахований на 50 тисяч поховань.

За словами заступника міністра у справах ветеранів Олександра Порхуна, будівництво Національного військового меморіального кладовища розпочнеться у листопаді на земельній ділянці розміром майже 270 гектарів на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

Раніше роспроп розповсюджував фейкове відео, про те як “українець” підпалив каліфорнійський ДНК-центр через нацизм.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-