Росфейк: українцям у Польщі з Нового Року скасують виплати

Росфейк: українцям у Польщі з Нового Року скасують виплати

Укрінформ
Російська пропаганда створила фейкову новину на порталі польського уряду

Кремлівські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські боти у соцмережі Х поширюють скрін новини, буцімто оприлюдненої на офіційному сайті уряду Польщі. У “новині” повідомляється, що з 1 січня 2024 року буде скасовано грошову допомогу для українських біженців.

Це фейк. Такої публікації на офіційному сайті польського уряду немає і ніколи не було. Для створення фейку російський агітпроп використав публікацію від 1 лютого 2023 року. У статті є лише посилання на україномовну брошуру, де розповідається про правила перебування та можливості офіційного працевлаштування для українських біженців у Польщі.

 

Те, що інформація фейкова, підтвердили власному кореспондентові Укрінфому в Департаменті комунікації та промоції міністерства сім'ї і соціальної політики Польщі.

“Інформуємо, що на інтернет-сторінках міністерства сім'ї і соціальної політики така інформація не публікувалася”, - зазначили у відомстві у відповідь на інформаційний запит. 

Поява такого фейку не випадкова і має під собою певне підґрунтя. Під час передвиборчої парламентської кампанії у жовтні від політиків правлячої партії  справді звучали коментарі, що допомога для біженців з України має тимчасовий характер, на початку року її термін закінчується, а  рішення щодо продовження  поки не ухвалено. Однак ніде офіційно не повідомлялося, що допомога українцям з 1 січня 2024 року припиняється.

Варто також зауважити, що подібні фейки російська пропаганда зараз поширює, аби створити додатковий фактор напруги між українцями і поляками на фоні польсько-української кризи, пов’язаної з блокуванням польськими перевізниками та аграріями кордону з Україною.

Фейки, пов’язані з польсько-українськими відносинами, продовжують бути одними з найбільш поширених в інформаційній війні Росії проти України.  Зокрема, російський агітпроп поширював фейк про те, що в Україні розшукують за вбивство “найманця” з Польщі та про те, що поляки пропонують українцям лише низькокваліфіковану роботу.

Раніше у Польщі спростували фейк про направлення польських екіпажів танків Leopard 2 до України.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-