Росфейк: у Польщі українців запрошують лише на низькокваліфіковану роботу

Росфейк: у Польщі українців запрошують лише на низькокваліфіковану роботу

Укрінформ
Росрпроп підробив рекламний буклет про ярмарок вакансій у Варшаві

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали розповсюджують фото рекламного буклета із закликом до українців, які через війну змушені були виїхати до Польщі, прийти на ярмарок вакансій, який нібито має відбутись на території Національного стадіону у Варшаві.

На буклеті зображені такі професії, як прибиральниця, покоївка, посудомийка, доглядальниця, будівельник та сезонний робітник у сільському господарстві. У своїх дописах пропагандисти пишуть, що нібито українців у Польщі чекає лише низькокваліфікована та малооплачувана робота.

Це фейк. Роспроп за допомогою фотошопу підробив рекламний буклет польського відділу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), працівники якого були серед організаторів ярмарку вакансій у Варшаві. На оригінальному буклеті зображено спектр професій із різних сфер – офісної роботи, виховання, ресторанного обслуговування, зварювання.

Справжній ярмарок вакансій відбувся ще 16 травня 2023 року, тоді як російська пропаганда на фейковому буклеті змінила дату на 10 вересня 2023 року.

Крім того, захід з пошуку роботи не організовувався лише для українців. На нього запрошували, студентів, випускників ВУЗів та всіх, хто шукає роботу. У мережі інтернет можна знайти рекламні буклети не тільки українською, але і польською мовою.

Станом на 30 травня 2023 року в Польщі працевлаштовані 78% українців, 56% надсилають гроші в Україну.

Українські біженці не лише знаходять роботу у Польщі, а ще й відкривають власний бізнес. За даними Польського економічного інституту (Polski Instytut Ekonomiczny – PIE), з початку повномасштабного вторгнення українці створили майже 30 тисяч підприємств. У 2022 році майже кожне десяте підприємство, створене у Польщі, належить громадянам України. Найпопулярніші галузі: сфера послуг, будівництво, торгівля, ІТ-сфера.

Раніше роспроп підробив агітаційну листівку для українських біженців у ФРН.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-