У Польщі спростували фейк про направлення польських екіпажів танків Leopard 2 до України

У Польщі спростували фейк про направлення польських екіпажів танків Leopard 2 до України

Фактчек
Укрінформ
роспроп розповсюджує інформацію, що польські танкісти звільняються через відмову воювати в Україні

Кремлівські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські акаунти у Twitter розповсюджують відео, на якому нібито “польський військовий блогер” розповідає, що польські танкісти масово звільняються через відмову воювати в Україні.

Зокрема, “блогер” розповідає, що 14 танків Leopard 2, які Польща збирається відправити Україні, передадуть разом із польськими екіпажами. Через це у польській армії ніби відбуваються звільнення танкистів.

Цю інформацію спростував колишній командувач сухопутних військ Польщі, ексзаступник міністра оборони країни генерал Вальдемар Скшипчак.

“Звичайно, що це фейк. Це нісенітниця, оскільки польський уряд ніколи не мав наміру передавати Україні танки Leopard 2 разом із польськими екіпажами. Вони навіть не змогли б це зробити, оскільки це забороняє закон”, – повідомив у коментарі Укрінформу польський генерал, який є професійним танкістом.

За його словами, “сценарій цього фейку писався у москві, а його авторами, напевно, є пєсков (речник путіна – ред.) або захарова (речниця МЗС росії – ред.)”, у Польщі ж ніхто б такого не вигадав, адже це є очевидним порушенням законодавства країни.

Польський “експерт”, якого цитує російська пропаганда підписується Марцін Кубіцький (Мarcin Kubicki). Вальдемар Скшипчак зазначив, що вперше чує про таку особу.

Генерал також спростовує брехливу інформацію про те, що польські екіпажі 14-ти танків Leopard 2, які польський уряд має намір передати Україні, нібито звільняються з армії.

Скшипчак зазначив, що Польща має укомплектовані екіпажі на танки Leopard 2. Вони також навчатимуться обслуговувати американські танки Abrams і південнокорейські K2 Black Panther, які вже почали поступати на озброєння польської армії.

Танкісти у польській армії в найближчі роки будуть однією з найбільш затребуваних військових спеціальностей, оскільки Польща торік закупила у США 366 танків Abrams (нових та тих, що вже експлатуваліся) та близько тисячі танків K2 Black Panther у Південної Кореї. Тож польська армія потребуватиме ще більше досвідчених танкістів.

Раніше у рамках вiйськової допомозі Україні президент Польщі Анджей Дуда оголосив про передачу роти з 14-ти танків Leopard 2 німецького виробництва. Прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький повідомив, що танки будуть передані Україні, навіть якщо Німеччина не дасть на це дозвіл.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-