Моравецький про танки Leopard для України: Польща отримає згоду Німеччини, або зробить так, як треба

Моравецький про танки Leopard для України: Польща отримає згоду Німеччини, або зробить так, як треба

Укрінформ
Польща має намір передати танки Leopard 2 Україні, попри те, яким буде рішення Берліна як країни-виробника цієї техніки.

Про це в коментарі телеканалу Polsat News заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

“Згода є другорядним питанням. Або ми цю згоду отримаємо, або самі зробимо так, як треба”,- зазначив Моравецький, додаючи, що декілька країн домовилися про передачу танків Україні. 

“Тут найголовніше, щоб німці, данці, фіни, французи та інші країни якомога швидше запропонували свої сучасні танки і важку техніку. Від цього може залежати здатність відстоювати свободу в Україні, а відтак і безпека всієї Європи”,- констатував польський прем’єр.

Читайте також: Дуда і Моравецький у Давосі переконуватимуть надати більше допомоги Україні

За його словами, рішення про передачу Україні танків є “ключовим”. Відповідно до різних експертиз та аналізів, росія готується до нового наступу, ймовірно, в лютому. Відтак, до цього часу Україна повинна отримати нову зброю і заповнити прогалини у військовій техніці там, де це необхідно. Зокрема, йдеться про танки та БМП. 

“Тому для нас так важливо разом комплектувати сучасні танкові бригади в рамках діяльності країн Західної Європи”, - повідомив польський прем’єр. 

Він нагадав, що Польща запропонувала Україні 14 танків. Відтак, Варшава, за його словами, повинна мати гарантії, що інші також дадуть відповідь на потреби України. Донині найменш активною у цьому питання була Німеччина.

Читайте також: Зеленський сказав, коли Європа зможе остаточно звільнитись від російського імперіалізму

“Ми продовжуватимемо діяти, продовжуватимемо тиснути на офіс канцлера та Німеччину, щоб вони якомога швидше відповіли на нашу пропозицію (про передачу танків – ред.)”, - заявив Моравецький. 

Він також висловив занепокоєння з приводу призначення новим міністром оборони Німеччини Боріаса Пісторіуса, який є близьким другом проросійського ексканцлера ФРН Герхарда Шредера і раніше закликав до послаблення санкцій проти росії.

“Те, що я знаю (про Пісторіуса – ред.), викликає у мене деяку тривогу. Я знаю, що він близький соратник Герхарда Шредера - символа ганьби, того, хто весь час спілкується  з путіним, ніби нічого не сталося. Це обурливо”, -підкреслив польський прем’єр.

Читайте також: Передача танків Leopard Україні: Моравецький сподівається на успішні переговори у Німеччині

Він додав, що новому німецькому міністру потрібно дати кілька днів і побачити, якими будуть його перші кроки.  

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard 2. 12 січня Президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що танки Leopard 2 можуть бути передані його країною Україні за певних умов.

На 20 січня запланована чергова зустріч у Рамштайні. Різні джерела стверджують, що Німеччина, яка залишається скептичною щодо надання Україні військової допомоги, може ухвалити рішення про дозвіл на постачання танків свого виробництва іншим країнам і сама долучитися до такої допомоги. Досі відомство канцлера ФРН заперечувало такі плани на ближчу перспективу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-