Російські пропагандисти підробили публікацію

Російські пропагандисти підробили публікацію "Української правди"

Фактчек
Укрінформ
У фейковій новині пов’язали загибель воїнів 128 ОГШБр та постачання зброї ХАМАС

ЗМІ кремлівського пулу, російські z-блогери та боти у соцмережі Х розповсюджують скрін, буцімто зроблений з публікації на сайті видання “Українська правда”. У “новині”, яка була нібито опублікована журналісткою Катериною Тищенко 5 листопада 2023 року о 17:38 йдеться, що 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада, воїни якої загиблі внаслідок трагедії у Запорізькій області, підозрювалася у продажі зброї терористичній організації ХАМАС.

Це фейк. Такої “новини” на офіційному сайті українського видання немає. Насправді о 17:38 п’ятого листопада 2023 року “УП” опублікувала повідомлення про черговий ракетний обстріл російською авіацією української інфраструктури на Одещині, через яку троє цивільних громадян отримали поранення.

За допомогою сайту Internet Archive можна перевірити, що зміст новини з моменту її публікації не змінювався. Тобто фейковий скрін був створений виключно за допомогою графічних редакторів та немає жодного відношення до оригінальної новини.

Як повідомлялося, внаслідок ракетного удару росіян загинуло 19 бійців 128 окремої гірсько-штурмової бригади. Міністр оборони Рустем Умєров доручив Головній інспекції МО провести повну перевірку за фактом трагедії. Президент України Володимир Зеленський під час свого відеозвернення до народу України висловив співчуття всім рідним, близьким загиблих воїнів та повідомив, що за фактом трагедії було зареєстровано також кримінальне провадження. Триває відповідне розслідування.

Російські пропагандисти після атаки ХАМАС на Ізраїль, яка відбулася 7 жовтня 2023 року, почали створювати фейки про те, що зброю терористам продавали українські військові. Зокрема, журналістами нашого видання було спростоване фейкове розслідування нібито Bellingcat про постачання ХАМАСу натівського озброєння з України. 

Насправді не існує жодних доказів про те, що Україна передавала хоч якусь зброю бойовикам ХАМАС. Про це немає жодної заяви зі сторони офіційних осіб США та Ізраїлю.

Проте існують факти передачі зброї терористам ХАМАС з боку РФ. Так, представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив, що РФ передала ХАМАС окремі зразки захопленої в Україні західної зброї.

За його словами, це було спрямовано на те, щоб реалізувати ІПСО проти України на міжнародній арені та спробувати послабити підтримку України з боку партнерів і союзників.

Водночас Росія причетна до фінансування ХАМАС для його атаки на Ізраїль. За даними The Wall Street Journal, палестинські бойовики отримали мільйони доларів для терористичної атаки на Ізраїль через криптобіржу Garantex, яка розташована у Москві.

Розмістилася криптобіржа у діловому центрі "Москва-Сіті": офіс Garantex  знаходиться у вежі "Федерація", яку вважають "найдорожчим хмарочосом у Росії".

Раніше роспроп підробив обкладинку німецького видання Titanic.

Андрій Оленін, Іван Косякін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-