Росфейк: українських військових відправляли на фронт без амуніції

Росфейк: українських військових відправляли на фронт без амуніції

Укрінформ
Пропагандисти сфабрикували звернення до громадської організації

Російські телеграм-канали  поширили звернення нібито військовослужбовців 14-ї окремої механізованої бригади ім. князя Романа Великого (в/ч А1008 – ред.) до керівниці громадської організації «ГероЮ» Валерії Морозової. В ньому бійці буцімто повідомляють, що їх командування відправило підлеглих до району бойових дій без зброї, боєприпасів, необхідного обладнання та харчового забезпечення. Крім того, 30 липня 2023 року командування наказало взводу укріпити позиції в селі Синьківка й утримувати опорні пункти. Як випливає зі звернення, керівництво нібито доставило особовий склад на лінію бойового зіткнення, але забрало бронетехніку та залишило лише 2 кулемети на взвод, у бійців було обмаль продовольства, а поранених ніхто не евакуйовував. У зв’язку з цим військовослужбовці нібито просять ГО «ГероЮ» втрутитися у ситуацію та не допустити скоєння воєнного злочину керівництвом в/ч А1008, а також звернутися до відповідних органів державної влади. З «документу» випливає, що військові керуються ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 №2011-ХІІ та ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385), Статутами Збройних сил України та Конституцією України.

Таке звернення виявилося фейковим. При його складанні пропагандисти допустилися безлічі помилок. Наприклад, абревіатуру ЄДРПОУ вони написали на російський лад, використавши літеру «Е». Також вони неправильно узгодили іменник «командування» з дієсловом «відправили», написали слово «неналежними» окремо, а не разом. Крім того, посилаючись на ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», росіяни переплутали номер постанови ВРУ.  

Закон було введено постановою ВР №2012-ХІІ від 20.12.1991, а не постановою ВР №2011-ХІІ від 20.12.1991, як вказано в фейковому зверненні.

Окрім цього, Укрінформ зв’язався з представницею ГО «ГероЮ». Вона запевнила, що не отримувала такого звернення.

14-та окрема механізована бригада Збройних сил України вже була ціллю ворожих фейків. Минулого року впродовж кількох днів міноборони РФ поширювало "абсолютні нісенітниці" про втрати 14-ї бригади під час бойових дій. Тоді їх спростував радник керівника Офісу Президента Сергій Лещенко.

Раніше роспроп підроблював «документ» про дозвіл мобілізації цивільних авто військовослужбовцями.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-