Росфейк: українським військовим наказали мобілізувати цивільні авто на Херсонщині

Росфейк: українським військовим наказали мобілізувати цивільні авто на Херсонщині

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти підробили «документ», в якому переплутали ім’я командира військової частини

Нещодавно в російських телеграм-каналах з’явилося фото нібито наказу командира військової частини А7052 (123-тя окрема бригада територіальної оборони  - Ред.) В. Мухіна заступнику командира бригади з озброєння. З нього випливає, що військові тепер буцімто мають використовувати транспорт, що перебуває на балансі військової частини, тільки для чергувань або для вирішення термінових завдань. В наказі йдеться, що через нестачу транспортних засобів  необхідно організувати взаємодію з головами населених пунктів Посад-Покровське, Шевченкове, Дар’ївка та Олександрівка для встановлення наявності у цивільного населення автівок підвищеної прохідності, а також мобілізувати 75% від них. Крім того, в «документі» наголошується, що командири батальйонів і окремих рот нібито мають агітувати особовий склад використовувати й власні автівки у службових цілях. Це буцімто пов’язано з підтопленням Херсонської області і ураженням української техніки росіянами.  

Це фейк. Даний наказ складено всупереч українському законодавству. Згідно ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», місце складення документа має бути зазначено на всіх документах, окрім листів. В підробці воно відсутнє. Крім того, в наказі, підробленому росіянами, немає також реєстраційного індексу документа.

Окрім того, автори фейку неправильно вказали ім’я командира військової частини А7052. За даними з відкритих джерел, командиром військової частини А7052 є Р. Токаренко.

В коментарі Укрінформу представники 123-ї окремої бригада територіальної оборони (123 ОБрТрО, в/ч А7052) наголосили, що даний наказ є фейком.

Пропагандисти не вперше створюють фейк про військову частину А7052. Наприкінці квітня журналісти фактчекінгового проєкту незалежної аналітичної платформи «Вокс Україна» вже спростовували інформацію  про те, що командир 123-ї окремої бригади територіальної оборони нібито наказав провести агітаційну роботу серед особового складу щодо використання власних автомобілів у службових цілях.

Раніше Укрінформ розвінчував фейковий наказ командира батальйону НГУ про розстріл порушників на блокпостах.

Дмитро Бадрак 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-