Росфейк у метро Варшави: «Стань на захист споконвічних польських земель»

Росфейк у метро Варшави: «Стань на захист споконвічних польських земель»

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти підробляють соціальну рекламу на підтримку наративу про окупацію заходу України Польщею 

росія не полишає намагань створити громадську думку щодо неминучої окупації Польщею заходу України. Цього разу пропагандистські телеграм-канали поширюють відео зі станцій варшавського метро «Ратуш Арсенал» та «Центрум», на яких буцімто з’явилися плакат із закликами «Стань на захист споконвічних польських земель. Стань танкістом Leopard. Захисти Польщу в Україні». «Все йде до розподілу Україну та третьої світової війни», роблять висновок російські пропагандисти.

Таких плакатів у метро Варшави немає, повідомив Укрінформу директор офісу оренди та реклами варшавського метрополітену Гжегож Попєляж. 

«Після перевірки можу твердо заявити, що це – фейк», – підкреслив він. 

Останнім часом російський наратив щодо окупації заходу України Польщею став одним з найбільш поширюваних. Після того, як в минулому році його намагалися просувати топ-пропагандисти та навіть чиновники рф, новий подих він отримав вже в 2023 році. Після заяви президента Польщі Дуди щодо передачі Україні танків Leopard 2, росіяни вже висували припущення, що платою могла б бути частина території України. Крім того, свій наратив пропагандисти намагалися підтвердити дезінформацією, що у Львові продублюють назви вулиць і вивісок польською мовою, а також вдавалися до маніпуляцій на українській онлайн-платформі OLX.  

Підробка соціальної реклами – один із інструментів, що часто використовується російською пропагандою для створення фейків

Дмитро Бадрак  

  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-