Відеопідробка у центрі Берліна: ще один російський фейк про “Леопарди”

Відеопідробка у центрі Берліна: ще один російський фейк про “Леопарди”

Фактчек
Укрінформ
Роспроп сфабрикував соціальну рекламу на найвідомішому рекламному led-екрані німецької столиці

Кремлівські державні ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські акаунти у Twitter розповсюджують відео,  нібито зняте випадковим перехожим біля рекламного led-екрану у центрі Берліна. У ролику на відеоборді транслюється “соціальна реклама”. На екрані зображено два німецьких танки – “Пантера” часів Другої світової війни з надписом “1943” і "Леопард“ з надписом “2022”.

Під зображенням танків запитання німецькою мовою, що перекладається “Може, не треба знову?”.

Російські пропагандисти у такий спосіб просувають тезу, що німецьке суспільство проти передачі Україні німецьких танків Leopard 2.

Зазначене відео – фейкове, такої соціальної реклами у Берліні ніколи не знімали, а тим більше не транслювали на рекламних led-екранах міста.

Цей інтерактивний білборд знаходиться на фасаді футуристичного бізнес-центру “Ku’damm Eck” на перехресті вулиць Курфюрстендамм та Йоахімсталер штрассе.

На згаданому led-екрані постійно рекламують різні світові бренди, прем'єри фільмів, серіалів, театральних вистав, художніх виставок тощо.

Усі рекламні ролики у себе на сторінці у ютуб викладає компанія “Limes”, яка займається розміщенням контенту на цьому відеоборді.

Російські пропагандисти взяли ролик із рекламою художнього проєкту "Hello Who?" британсько-японского художника Саймона Фудзівари, вирізали з нього частину з 15-ої по 22-у секунду та замінили у графічному редакторі оригінальну рекламу на відео з танками.

У підробленому відео та в оригіналі можна побачити однакові білий мікроавтобус, червоно-білий знак перед ним, церкву, світлофор з червоним світлом.

Оригінальне відео було зняте 7 квітня 2022 року – за більш ніж 10 місяців до того, як федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц схвалив постачання танків Leopard 2 в Україну.

Передача Україні танків Leopard вже неодноразово була темою для російських фейків як у контексті Німеччини, так і Польщі.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-