ЄС закликає посилити боротьбу з безкарністю росії за війну проти України

ЄС закликає посилити боротьбу з безкарністю росії за війну проти України

Резолюція
Укрінформ
Рада ЄС ухвалила у п'ятницю резолюцію, яка закликає до посилення боротьби з безкарністю росії за розв'язання агресивної війни проти України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС сьогодні ухвалила висновки щодо боротьби з безкарністю за злочини, скоєні через агресивну війну росії проти України. У своїх висновках Рада ЄС закликала країни-члени ухвалити заходи для повної імплементації визначення основних міжнародних злочинів та моделей відповідальності, які викладені у Римському статуті», - йдеться у документі.

Рада ЄС також звернулася до країн-членів з проханням дозволити застосування універсальної юрисдикції або інших форм внутрішніх судових процедур стосовно основних міжнародних злочинів, та створити умови для тісної судової співпраці з Міжнародним кримінальним судом (МКС).

Читайте також: Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду відкриває представництво в Україні

Рада ЄС окремо закликала країни-члени надавати адекватну підтримку для створення та діяльності спеціалізованих підрозділів, призначенням яких є розслідування та покарання основних міжнародних злочинів на національному рівні. Країнам-членам також рекомендовано роз’яснити спільноті українських біженців ті можливості, які вони мають у наданні свідчень у країнах перебування, та посилити підтримку й захист на адресу жертв основних міжнародних злочинів у кримінальних провадженнях.

«Рада ЄС також закликала країни-члени підтримати Офіс Генерального прокурора України та зважити можливість власної участі у ротаційній моделі за координації МКС. Рада звернулася до них із проханням зміцнити співробітництво з європейськими установами, такими як Євроюст, Європол, допоміжна Дорадча місія ЄС в Україні, для подальшого успішного просування в розслідуванні та у притягненні до відповідальності», - наголошується в повідомленні.

Читайте також: В ОП пояснили, чому для покарання путіна за агресію потрібен спецтрибунал

У свою чергу Європейській Комісії доручено посилити фінансову, логістичну, технічну та тематичну підтримку для країн-членів, сприяти обміну кращим досвідом, знаннями та інформацією. Єврокомісія також має продовжувати підтримку національних та міжнародних механізмів із розслідування та збору доказів, особливо в тому, що стосується свідчень безпосередньо з поля бою.

Рада ЄС закликала відповідні європейські структури, включаючи Європол, Євроюст, правову Мережу проти геноциду та допоміжну Дорадчу місію ЄС в Україні продовжувати надавати підтримку та поради у цій роботі.

Як повідомлялося, після звільнення тимчасово окупованих територій України були викриті масовані злочини, скоєні російськими загарбниками проти мирного населення України, включаючи масові вбивства, тортури, зґвалтування, насильницькі викрадення та інші. Європейський Союз та його країни-члени рішуче підтримали зусилля Генеральної прокуратури України із документування та розслідування цих злочинів, долучили своїх експертів до міжнародного розслідування.

ЄС уточнив статутні положення Євроюсту для того, щоб уповноважити його отримувати, вивчати та зберігати за межами України великий масив доказів злочинів, що були скоєні російськими загарбниками, щоб убезпечити базу таких свідчень від ризиків, пов’язаних із бойовими діями в Україні.

Фото: coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-