Лікарні сформували п'ятиденний запас пального для альтернативного енергопостачання

Лікарні сформували п'ятиденний запас пального для альтернативного енергопостачання

Укрінформ
В Україні наразі сформований щонайменше п'ятиденний запас пального для альтернативних джерел енергопостачання у лікарнях.

Про це у телемарафоні заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

“Ще на початку вересня ми провели комісію ТЕБ і НС, на якій було прийнято рішення забезпечити у лікарнях, як мінімум, 5-денний запас пального для альтернативних джерел енергопостачання у лікарнях. Наразі цей запас сформований, і ми далі нарощуємо потужності, щоб ще більше розширити можливості працювати лікарням у автономному режимі”, - сказав Ляшко.

Читайте також: Близько 3 тисяч електрогенераторів забезпечують світло у лікарнях — МОЗ

Відповідаючи на питання щодо того, хто відповідає за підтримку цього запасу у належній кількості, Ляшко уточнив, що у кожному регіоні були сформовані оперативні штаби від департаментів охорони здоров'я облдержадміністрацій. Були визначені відповідальні особи, які координують доставку пального до закладів охорони здоров'я, щоб це було у наявності у разі довготривалого відключення електроенергії.

“І так як ми бачимо, що воно підключається у різних регіонах і районах по-різному, - це дозволить нам робити перекидки пального, щоб забезпечити найбільш критичну потребу, тобто, доставити пальне туди, де воно потрібне саме зараз”, - поінформував глава МОЗ.

Міністр заявив, що питання наявності пального на території України координується урядом.

“Зокрема є визначені і відповідальні органи, а саме — Мінекономіки, яке координує доставку пального в Україну. Тому у принципі, ми готові до потенційного можливого відключення електроенергії, щоб пройти цей період без кризових ситуацій”, - сказав чиновник.

Читайте також: У разі тривалого відключення світла в Україні планові операції призупинять – МОЗ

Також Ляшко зауважив, що медична система України нині майже щодня долає кризові періоди і стрес-фактори. Тому на кожну ситуацію, яка у медсистеми України викликає певне кризове реагування, як то хвилі пацієнтів з важкими формами респіраторних недуг тощо, у МОЗ України опрацьовують алгоритми, щоб потім ці ситуації не повторилися.

“І те, що було з 24 по 28 лютого, або на початку березня, наприклад, щодо наявності лікарських препаратів у аптечних закладах, - то наразі ми готові зовсім інакше”, - поінформував міністр.

Глава МОЗ, звертаючись до громадян, заявив, що у разі потенційного відключення світла потрібно знати, що аптеки працюють у закладах охорони здоров'я, і що ті аптечні пункти, які там знаходяться, підключаються до дизель-генераторів закладів охорони здоров'я.

Читайте також: Україні передали мобільну лабораторію для контролю за інфекційними захворюваннями

“І у цих аптечних пунктах ще з вересня сформовані запаси тих препаратів, по яких виникала критична недостатність, коли значно зростав попит. Тому ми готові до викликів і готові боротися”, - сказав він.

Як повідомлялося, 25 листопада Ляшко заявив, що для лікарень буде доставлено ще біля 1,1 тис генераторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-