Членам ДВК за неявку загрожує кримінальна відповідальність - ОПОРА

Членам ДВК за неявку загрожує кримінальна відповідальність - ОПОРА

Укрінформ
Членам дільничих виборчих комісій за неявку на дільницю у день голосування може загрожувати кримінальна відповідальність — до трьох років ув'язнення.

Про це на брифінгу заявила координатор громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли ми спостерігали за процесом формування ДВК, ми склали певний рейтинг регіонів, де, можливо, будуть проблеми, зважаючи на те, що кандидати не заповнювали квоти в певній мірі, і добиралися потім громадяни, щоб вони працювали у виборчих комісіях. Але ми не знаємо, чи прийдуть вони в день голосування чи ні", - сказала Айвазовська.

За її словами, серед ймовірно проблемних регіонів - Черкаська область, Луганська, Херсонська, Одеська, Закарпатська області, і місто Київ.

"Для великої дільниці має бути присутні 16 членів комісій, це повний склад. Голосування відбувається, якщо в день виборів буде 9 осіб, тобто 50 відсотків плюс один член комісії. Для середньої це - 8 осіб, для малої - це 7 осіб", - зазначила вона.

За її словами, відсутність члена виборчої комісії на дільниці без належних на те підстав - це порушення ст. 157, ч. 1 Кримінального Кодексу України. І за це передбачене покарання - до 3-х років ув'язнення.

"Дуже хотілося би звернути увагу членів комісій, що вони зобов'язані в цій ситуації прийти і виконувати свої обов'язки, тому що за неявку можна отримати, в тому числі, тюремне ув'язнення. А якщо буде доведена змова осіб щодо цього... це може бути від трьох до семи років ув'язнення", - уточнила Айвазовська.

Вона наголосила, що є певне занепокоєння з приводу можливої неявки членів дільничних виборчих комісій, тому що останні ДВК були сформовані 17 квітня, на відміну від терміну, який визначається законом (а це 15 квітня).

Читайте також: На Херсонщині голова ОВК відмовився виконувати обов’язки

"Це занепокоєння має певні підстави, і ми не впевнені, що всі члени комісій насправді будуть вмотивовані працювати, якщо вони не отримають інформацію, що ухилення від роботи у цій ситуації може привести до серйозної відповідальності", - зазначила Айвазовська.

Як повідомлялося, 21 квітня відбудеться другий тур виборів Президента України, до якого вийшли шоумен Володимир Зеленський та чинний глава держави Петро Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-