"Виборчі" фейки РФ щодо України вийшла на повні оберти - EUvsDisinfo

Укрінформ
Менше ніж за три тижні до президентських виборів в Україні російська кампанія дезінформації вийшла на повні оберти.

Такого висновку дійшло європейське видання EUvsDisinfo за підсумками тижневого огляду трендів пропагандистської машини Кремля.

Українське голосування залишається постійною темою проплаченого державою російського телебачення, а головними меседжами, що нав’язуються аудиторії, є “шовіністичне сьогодення” та повернення до “нацистського минулого”.

Також прокремлівські дезінформатори активно нав’язують тезу, що в разі переобрання чинного президента Україна “перетвориться на бананову республіку”. Тезу щодо “втечі”, до якої нібито готується Порошенко (у разі перемоги на виборах іншого кандидата) кремлівські пропагандисти розповсюджують як у центральних виданнях РФ, так і в соціальних мережах, включаючи російський сегмент Twitter, ідеться в огляді.

Водночас кремлівські медіа продовжують стверджувати, ніби Україною керують “західні ляльководи”. Ця теза перетворилася на штамп, який домінує в російському медіа-просторі з часів Євромайдану. Зараз цей наратив осучаснили в контексті українських виборів, що їх буцімто режисує той самий Захід. Саме тому пропагандисти Кремля оголошують демократичний вибір українців “ілюзією”, адже під питанням, за версією дезінформаторів, - суверенітет України.

Читайте також: Кількість фейків і хакерських атак перед виборами зросла в рази - кіберполіція

Доповідь Європарламенту, в якій перераховуються факти втручання РФ в електоральні процеси в країнах Заходу, російська пропаганда називає засобом відволікання Заходу від власних проблем – Brexit, протестів “жовтих жилетів” та інших негараздів, які, за російською версією, переважно спричинені "зловмисними діями" США.

Також кремлівські дезінформатори піддавали остракізму український уряд через нібито його нездатність протистояти епідемії кору, яка вже “несе ризики для безвізового режиму з ЄС”. Аудиторії нав’язується думка, що очевидний вихід із ситуації - використання вакцин російського виробництва. Натомість стверджується, що вакцини європейського та американського походження, які використовуються в Україні та Грузії, могли бути виготовлені в так званій лабораторії Лугара, “відомій запуском у повітря отруйних комарів, що мали заразити росіян та інших “не західних” громадян”.

З Грузією, запевняє пропаганда Кремля, взагалі справи кепські - там ООН та її партнерські організації “навмисно розповсюджують СНІД” і “готують геноцид грузинського народу”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-