Комітет Ради рекомендує посилити відповідальність за виборчі порушення

Комітет Ради рекомендує посилити відповідальність за виборчі порушення

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту підтримати в першому читанні законопроект №8270 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за виборчі порушення.

Про це повідомляється на сайті ВР.

“Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства №8270 прийняти за основу, скоротивши строк надання поправок та пропозицій до другого читання”, - ідеться в повідомленні.

Альтернативні проекти законів за №№8270-1, 8270-2, 8270-3 комітетом були відхилені.

Читайте також: Аваков хоче посилення покарання за порушення виборчого законодавства

Законопроектом №8270, зокрема, уперше пропонується ввести санкцію у вигляді позбавлення волі за злочинами за статтями Кримінального кодексу щодо незаконного використання, вкидання виборчих бюлетенів; порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом, спостерігачем та отримання виборцем неправомірної вигоди, пов’язаною з реалізацією активного або пасивного виборчого права.

Проектом закону також з метою підвищення ефективності розслідування злочинів, пов’язаних з наданням виборцям пропозиції неправомірної вигоди, непрямого підкупу виборців, фальсифікації виборчої документації (частина 1 статті 158-3 КК, частини 2, 3 статті 160 КК) пропонується посилення відповідальності шляхом збільшення санкцій у вигляді позбавлення волі до 6 років (зараз чинний Кримінальний кодекс передбачає максимальну санкцію за пропозицію виборцю неправомірної вигоди у вигляді позбавлення волі строком до 3 років).

Водночас документом передбачається звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно повідомили правоохоронні органи про вчинення злочинів щодо підкупу виборців або фальсифікації виборчої документації та сприяли розслідуванню. При цьому, звільнення від кримінальної відповідальності не буде застосовуватись до організаторів підкупу виборців чи злочинної діяльності із фальсифікації виборчої документації.

Крім того, законопроектом пропонується ввести відповідальність за підкуп кандидата. Це запобігатиме використання негативних виборчих технологій щодо висування «технічних кандидатів» чи кандидатів-двійників, які заздалегідь не мають жодних шансів на перемогу.

Проектом закону також пропонується ввести меншу відповідальність за заповнення протоколу із порушенням процедури, ніж у випадку внесення до нього неправдивих відомостей.

До того ж документом пропонується ввести кримінальну відповідальність за здійснення передвиборної агітації, яка супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди. Чинний Кримінальний кодекс має прогалини у цьому питанні, встановлюючи відповідальність лише за надання неправомірної вигоди юридичним особам.

Зазначається, що у проекті закону суттєво розширено розуміння неправомірної вигоди, яка може незаконно надаватися виборцям. Зокрема, до такої неправомірної вигоди включено спиртні напої та продукти харчування, які масово роздаються на виборах в Україні з метою підкупу виборців.

Також пропонується суттєво підвищити розмір штрафів за порушення обмежень ведення передвиборної агітації. Так, зараз штраф за порушення встановлених обмежень громадян від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, проект закону передбачає підвищення штрафу до 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, законопроектом пропонується скасувати кримінальну відповідальність за приховування або знищення виборцями власних виборчих бюлетенів.

Документом також пропонується передбачити адміністративну відповідальність за умисне розголошення виборцем свого волевиявлення у приміщенні для голосування, що має попередити різноманітні форми контролю за волевиявленням виборця з боку третіх осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-