Аваков хоче посилення покарання за порушення виборчого законодавства

Аваков хоче посилення покарання за порушення виборчого законодавства

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив сподівання, що депутати у Верховній Раді наступного сесійного тижня проголосують за законопроект щодо посилення покарання за порушення виборчого законодавства.

Про це він заявив у програмі «Свобода слова» під час відеовключення з Вашингтону , повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чому у нас прийнято у деяких осіб ризикувати і йти на ці виборчі афери, - платити, купувати або продавати свій голос? У тому числі тому, що наше законодавство на сьогоднішній день недостатньо досконале. У ньому є такі лакуни, які дозволяють за невелике покарання маніпулювати голосами. Зараз законопроект, який підготували МВС разом з громадською мережею «ОПОРА», про посилення покарання за порушення виборчого законодавства, і Кабмін проголосував, і Комітет Верховної Ради минулого тижня також підтримав цей проект, його внесено до залу. Дуже хотів би, щоб парламентарії наступного сесійного тижня проголосували на підтримку цього законопроекту. Це була б чудова превенція по даній ситуації», - сказав Аваков.

Читайте також: ОПОРА заликала ЦВК завчасно надати роз'яснення щодо "підкупу виборців"

Водночас, він прокоментував питання щодо того, що робити, якщо кандидат у Президенти хоче організувати роботу спостерігачів чи агітаторів і, наприклад, захоче купити їм їжі, або оплатить автобус для перевезення своїх людей, що може бути розцінене як підкуп виборців.

«Потрібні корекції законодавства, в тому числі і до Закону «Про вибори Президента», і в тому числі щодо використання виборчих фондів кандидатів. Всі затрати мають йти виключно з виборчих фондів, і це має бути дозволено, - або чітко обмеженим вето. Очевидним для нас є те, що ми повинні в будь-якій формі заборонити скупку голосів, тобто підкуп виборців. Коли мова йде по агітаторах, то тут ми законодавчо маємо передбачити щось інше. Поки що оплату агітаторів, роботу членів комісій і подібного роду витрати дійсно кваліфікують як підкуп виборців. І мені не хотілося б ставати тією людиною, яка трактує на користь одного чи іншого кандидата, це має зробити законодавець. Це принципово важлива річ. Дуже розраховую, що зіштовхнувшись з такою ситуацією, наші парламентарії, законодавці приймуть такі корекції. Вони мають бути зроблені дуже швидко», - підкреслив очільник МВС.

Читайте також: В МВС сказали, скільки копів охоронятимуть цьогорічні вибори

Як повідомлялося, 6 лютого Комітет Верховної ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства" (№8270).

Глава МВС на засіданні профільного комітету презентував проект закону №8270 та зауважив, що законодавчий акт міністерство відпрацювало спільно з громадянською мережею "ОПОРА".

Аваков підкреслив, що законопроект пропонує посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення на виборах, а саме – суттєво підвищити розмір штрафів за порушення обмежень ведення агітації, а також створити умови, "коли кандидатам буде вигідніше слідувати закону, ніж його порушувати".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-