ОПОРА закликала ЦВК завчасно надати роз'яснення щодо

ОПОРА закликала ЦВК завчасно надати роз'яснення щодо "підкупу виборців"

Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА закликала ЦВК надати офіційне роз'яснення поняття "підкуп виборців" не пізніше ніж за 22 дні до голосування на виборах Президента.

Про це заявила голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська у понеділок в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз для того, щоб розімкнути це коло нерозуміння того, як трактувати конкретно поняття "підкуп виборців", потрібне офіційне роз'яснення Центральної виборчої комісії. Відповідно до чинного закону про президентські вибори, не пізніше ніж за 22 дні до дня голосування ЦВК дає офіційне роз'яснення, яке потім зобов'язане активно поширювати у засобах масової інформації. Якщо ЦВК спроможеться зробити це завчасно, то і поліції, і громадськості, і суспільству в цілому буде легше розуміти, що є підкупом, а що - формою підприємницької чи волонтерської діяльності, дотичної до виборчого процесу", - зазначила Айвазовська.

Читайте також: Державному реєстру виборців варто довіряти - голова правління ОПОРИ

Водночас вона наголосила, що ані агітаторам, ані членам виборчих комісій, ані спостерігачам платити за їхню діяльність не можна, адже згідно із законом, це може розцінюватися як підкуп виборців у разі спонукання голосувати за певного кандидата або не підтримувати іншого.

"Не настільки важливо, якщо ви взяли матеріальний ресурс, що ви за цього кандидата й проголосуєте, тобто причинно-наслідкові зв'язки в межах слідчих дій не розкриваються. Важливий сам факт отримання матеріальної винагороди за спонукання голосувати чи йти на вибори через цю матеріальну дотацію", - пояснила голова правління ОПОРИ.

Читайте також: Аваков показав, що буває за підкуп виборців

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 31 грудня 2018 року стартував виборчий процес чергових виборів Президента України, призначених на 31 березня 2019 року.

ЦВК загалом зареєструвала 44 кандидати на пост глави держави: Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Віталія Купрія, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка, Аркадія Корнацького, Олександра Вілкула, Юлію Тимошенко, Дмитра Добродомова, Олександра Мороза, Іллю Киву, Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка, Сергія Таруту, Володимира Зеленського, Ігоря Смешка, Інну Богословську, Юрія Дерев'янка, Миколу Габера, Романа Безсмертного, Віктора Бондара, Віктора Кривенка, Сергія Кривоноса, Сергія Носенка, Руслана Ригованова, Юрія Тимошенка, Василя Журавльова, Андрія Новака, Петра Порошенка, Юрія Кармазіна, Юлію Литвиненко, Олександра Ващенка, Володимира Петрова, Олександра Соловйова та Дмитра Гнапа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-