Вілкула та Ляшка “крутили” на радіо до того, як вони стали кандидатами - Нацрада

Вілкула та Ляшка “крутили” на радіо до того, як вони стали кандидатами - Нацрада

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала в ефірі радіостанції “Ретро ФМ” і телеканалу “1+1” ознаки порушення виборчого законодавства.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів член Нацради Сергій Костинський за підсумками засідання робочої групи з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії Президента України у 2019 році.

За його словами, в період з 7 по 21 січня на радіостанції “Ретро ФМ” (ТОВ "ТРК "НБМ-Радіо") транслювалися два вітання - від лідера ”Радикальної партії” Олега Ляшка та заступника голови фракції “Опозиційний блок” Олександра Вілкула.

"Ці привітання були відокремлені заставкою "політична реклама". Річ у тім, що ця заставка застосовується тільки для політичної реклами зареєстрованих кандидатів, якими Ляшко та Вілкул на той момент, станом на 21 січня, не були. Тому ми зараз звертаємося до радіостанції “Ретро ФМ” за поясненнями, після чого цю інформацію надішлемо до Центральної виборчої комісії та Національного агентства з питань запобігання корупції”, - пояснив Костинський.

Також Нацрада виявила ознаки порушення порядку висвітлення інформації телеканалом “1+1” (ТОВ "ТРК "Студія 1+1"), який 5 січня оприлюднив в ефірі результати соціологічного дослідження з рейтингами потенційних кандидатів на посаду Президента.

“Справа в тому, що телеканал не повідомив глядачам ані про замовників опитування, ані про територію проведення дослідження, спосіб формування соціологічної вибірки, методи опитування, і не було представлене точне формулювання питань, а саме цього вимагає закон. І тому ми теж звертаємося до “Студії 1+1” з проханням надати пояснення”, - зазначив член Нацради.

Посадовець уточнив, що зазначене опитування проводилось у період 18-22 грудня 2018, до початку виборчого процесу, але підкреслив, що воно вийшло в ефір після оголошення початку передвиборної кампанії.

До наступного засідання члени робочої групи планують зробити моніторинг обсягів реклами, що допоможе встановити, чи не порушують мовники визначеної законом рекламної квоти за рахунок політичної реклами. Так, відповідно до закону “Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо частки реклами, яка розповсюджується на телебаченні і радіо)”, на рекламні ролики відводиться не більше 15% ефірного часу за годину.

“Якщо будуть порушення, то Національна рада відповідно до вимог закону “Про телебачення і радіомовлення” застосувати санкцію “оголошення попередження”, - сказав Костинський.

Окрім того, за його словами, Нацрада збирається здійснити моніторинг преси щодо оприлюднення телерадіоорганізаціями розцінок на політичну рекламу.

“Усі телеканали та радіостанції до 31 грудня 2018 року мали оприлюднити свої розцінки на політичну рекламу. Якщо певні ТРО не розмістили такої інформації, то відповідно вони не мають права розміщувати політичну рекламу. Ми будемо досліджувати, чи всі до 31 грудня встигли це зробити, і які саме мовники зараз розміщують політичну рекламу”, - додав представник регулятора.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення інформацію про всі порушення телерадіоорганізацій, зафіксовані під час передвиборчої кампанії 2019 року, передаватиме до Центральної виборчої комісі та правоохоронних органів.

Читайте також: Політична реклама: Нацрада інформуватиме ЦВК та поліцію про всі порушення

Таким чином, станом на 25 січня ЦВК зареєструвала 19 кандидатів на посаду глави держави на чергових виборах Президента України 31 березня: Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Віталія Купрія, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка, Аркадія Корнацького, Олександра Вілкула, Юлію Тимошенко, Дмитра Добродомова та Олександра Мороза.

Висування кандидатів партіями або шляхом самовисування та подання кандидатами документів до ЦВК триває з 31 грудня 2018 року, дня старту виборчої кампанії, до 3 лютого 2019 року. Перед поданням до Центрвиборчкому документів кандидат або партія, яка його висунула, має внести грошову заставу у розмірі 2,5 млн грн. Реєстрація кандидатів у Президенти триватиме до 8 лютого включно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-