У неділю в 78 тергромадах відбудуться вибори

У неділю в 78 тергромадах відбудуться вибори

Децентралізація
Укрінформ
У неділю, 23 грудня, у 78 об’єднаних територіальних громадах відбудуться перші місцеві вибори, агітація завершується у п’ятницю опівночі.

Про це повідомляється на сайті Центральної виборчої комісії.

“У неділю, 23 грудня 2018 року, у 78 об’єднаних територіальних громадах (9 міських, 16 селищних, 53 сільських ОТГ) в 13 областях України відбудуться перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів”, - ідеться в повідомленні.

Загалом, за попередніми підрахунками, у цих виборах зможуть взяти участь близько 453 тисяч виборців.

Зазначається також, що голосування, яке розпочнеться о 8:00 і триватиме до 20:00, відбудеться на 622 виборчих дільницях.

Читайте також: Президент доручив завершити створення ОТГ до 2020 року

У ЦВК розповіли, що результати виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, а також виборів сільського, селищного, міського голови мають бути встановлені не пізніш як на п’ятий день з дня голосування, тобто до 28 грудня включно.

Результати виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі мають бути встановлені не пізніш як на десятий день з дня голосування, тобто до 2 січня 2019 року включно.

У вказаних виборах в ОТГ беруть участь місцеві організації 46 політичних партій.

ЦВК надала дозвіл мати офіційних спостерігачів на зазначених перших місцевих виборах 18 громадським організаціям.

Загальна сума, передбачена затвердженим ЦВК Розподілом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення цих виборів, становить 20 млн 77 тис. 500 гривень.

Відомо, що протягом трьох попередніх років, з 25 жовтня 2015 року до 29 квітня 2018 року в Україні було призначено 707 перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах. Відтак, після проведення виборів 23 грудня 2018 року загальна чисельність усіх разом взятих призначених перших виборів в ОТГ становитиме 785.

Читайте також: Чернігівщина почала підготовку до другого етапу децентралізації

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

26 листопада Верховна Рада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

29 листопада Центральна виборча комісія ухвалила постанову, в якій звернула увагу суб'єктів та інших учасників виборчого процесу місцевих виборів на необхідність дотримання закону про правовий режим воєнного стану щодо заборони проведення виборів у 10 областях, де було запроваджено воєнний стан. Згідно з цією постановою, питання призначення місцевих виборів у цих 10 областях вирішуватиметься суб'єктами їх призначення у законодавчо визначеному порядку після припинення чи скасування воєнного стану.

Як уточнила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, йдеться про заборону 45 перших і 7 додаткових виборів в новостворених ОТГ, призначених на 23 грудня, а також про 9 проміжних місцевих виборів, які мали відбутися 9 і 16 грудня.

Загалом ЦВК призначала на 23 грудня перші місцеві вибори в 125 об'єднаних територіальних громадах.

У свою чергу Президент Петро Порошенко 3 грудня зареєстрував у ВР законопроект № 9357, яким пропонується встановити, що дія положення закону про заборону проведення виборів до органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану не поширюється на місцеві вибори, призначені на неділю, 23 грудня 2018 року. Проте профільний Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони на засіданні 19 грудня не зміг розглянути цей законопроект через відсутність кворуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-