Різдвяна кутя в Україні здорожчала на 37%: як змінилася вартість святкових страв

Різдвяна кутя в Україні здорожчала на 37%: як змінилася вартість святкових страв

Інфографіка
Укрінформ
Напередодні різдвяних свят ціни на продукти в Україні демонструють різноспрямовану динаміку. Попри рекордне здешевшання овочів, загальна вартість традиційного різдвяного столу зросла. У грудні 2025 року набір із 12 пісних страв коштує в середньому 913,57 грн, що на 11% більше, ніж торік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

«Особливістю цьогорічного зимового сезону стала «овочева дефляція». Завдяки гарному врожаю ціни на овочі «борщового набору» суттєво впали», - зауважили експерти.

Зокрема, капуста з початку 2025 року здешевшала на 73% - до 9,5 грн/кг. Морква станом на грудень 2025-го втратила в роздрібній ціні 63% і коштує 11 грн/кг, цибуля – 58%, до 7,4 грн/кг. Картопля пошедевшала до 14,7 грн/кг (-54% ), а буряк – до 9,7 грн/кг (-51%).

Зниження цін на овочі дасть змогу українцям зекономити на приготування окремих традиційно святкових страв. Так, вартість вареників з капустою знизилась на 47% - до 21,1 грн, картоплі з часником на 40% - до 22,1 грн, а салату «Вінегрет» - до 55,9 грн (-18%). Пісний борщ цього року обійдеться на 18% дешевше, ніж торік, - у 56,8 грн.

"Однак, попри дешеву городину, основні символи різдвяного столу – кутя та узвар – помітно додали в ціні. Індекс куті зріс на 37%. Це зумовлено подорожчанням усіх її складових: горіхи зросли в ціні на 60%, мед – на 40%, а мак та родзинки додали понад 30%. Лідерами ж за темпами зростання цін стали інгредієнти для узвару: чорнослив подорожчав на 168%, сушені груші – на 140%, яблука – на 110%, що призвело до збільшення ціни напою на 150%", - йдеться у повідомленні.

Водночас загальна вартість приготування борщу з м’ясом зросла. За підрахунками УКАБ, у грудні 2025 року, попри здешевлення овочів, приготування трьох літрів борщу коштує 196 грн, що на 27% більше, ніж торік, адже основним фактором подорожчання залишається м’ясо.

Так, ошийок зі свинини у грудні коштує 330 грн/кг (+7%). Сало за рік додало в ціні 16% і коштує 272 грн/кг, а свинячі ребра, які формують більшу половину вартості борщу становлять 119,5 грн за 500 г.

Додатково на вартість страв впливає соняшникова олія, яка за рік подорожчала на 22% - до 79,6 грн за 850 мл.

"Сирна нарізка стане однією з найдорожчих позицій на новорічному столі – 700 грн/кг, що на 40% більше, ніж торік. Попри загальний тренд зменшення гуртових цін на молочну сировину, виробники утримують високі ціни на сир і масло через дорогі енергоресурси. Яйця, що необхідні для олів’є, зросли на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року, й сягнули 81,6 грн за десяток", - зазначили в УКАБ.

Читайте також: Новорічний стіл цьогоріч здорожчав майже на 11%: як змінилися ціни на продукти

За підрахунками УКАБ, загальна вартість набору з 12 пісних страв у грудні цьогоріч становить 913,57 грн, що на 11% більше порівняно з минулим роком.

Як повідомлялось, в Україні зберігається дефіцит великих овочесховищ, що призводить до зростання імпорту та цінових коливань на внутрішньому ринку, тому побудова малих об’єктів не вирішить проблему.

Фото Укрінформу можна купити тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-