В Анкарі обговорили, як досягти стабільності у постачанні продовольства в умовах війни Росії проти України

В Анкарі обговорили, як досягти стабільності у постачанні продовольства в умовах війни Росії проти України

Фото
Укрінформ
В Анкарі відбулася панель “Забезпечення глобальної продовольчої безпеки”, під час якої обговорили шляхи захисту ланцюгів постачання продовольства в умовах широкомасштабної агресії Росії проти України.

В Анкарі відбулася панель “Забезпечення глобальної продовольчої безпеки”, під час якої йшлося про шляхи та спільні зусилля захисту ланцюгів постачання продовольства, уникнення ризиків та негативного впливу широкомасштабної агресії Росії проти України на світову продовольчу безпеку.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

“Безумовно, російська агресія проти України спричинила дефіцит українського продовольчого експорту. За нашими оцінками, понад 300 тис. тонн зерна було знищено внаслідок бойових дій або свідомого обстрілу росіянами місць зберігання. Росія також порушила традиційні регіональні та глобальні ланцюги постачання. Це вплинуло на повсякденне життя понад 400 млн людей у всьому світі”, - сказав державний секретар МЗС України Олександр Баньков.

Читайте також: Україна готова бути гарантом продовольчої безпеки для Малаві та інших країн Африки - Президент

Представник МЗС України наголосив на тому, що попри російське вторгнення Україна продовжує вирощувати та збирати врожаї у небезпечних умовах, експортувати продукти харчування в різні країни світу, зокрема робила це в межах Чорноморської зернової ініціативи, а нині - морським коридором, який проходить територіальними водами Румунії, Болгарії та Туреччини.

“Війна в Україні продовжує залишатися однією з найбільших загроз для регіональної безпеки, стабільності, процвітання та зусиль з розвитку. Чорноморська ініціатива, яку ми запустили спільно з ООН, тривала рік і дозволила уникнути глобальної продовольчої кризи. Дійсно, це був хороший приклад того, чого можна досягти за допомогою дипломатії, коли їй дають такий шанс”, - наголосила генеральна директорка з питань міжнародних економічних відносин МЗС Туреччини Есен Алтуг.

Представниця МЗС Туреччини нагадала, що Чорноморська зернова ініціатива дозволила вивезти понад 33 мільйони тонн різного збіжжя на світові ринки, стабілізувавши ціни на продовольство, покращивши доступ країн із найнижчим доходом до продуктів харчування, і нині Туреччина продовжує докладати зусиль в цьому напрямку.

“Сьогодні Україна воює на передовій за свою свободу, але навіть в таких умовах ми залишаємося глобальним гравцем у сфері продовольчої безпеки, відповідальним партнером, ми дбаємо про те, як забезпечити продовольчу безпеку для інших країн світу… І навіть коли росіяни зірвали зернову угоду, нам вдалося знайти спосіб постачання збіжжя за кордоном… Ми всі, міжнародна спільнота, маємо усвідомити, що тільки об’єднання наших зусиль може принести мир Україні, мир регіону та стабільність у постачанні продовольства”, - сказав посол України в Туреччині Василь Боднар.

В Анкарі відбулася панель “Забезпечення глобальної продовольчої безпеки” / Фото: Ольга Будник

Дипломат також наголосив на тому, що продовольча безпека закладена у Формулу миру президента Зеленського, ця тема також буде серед інших важливих на Глобальному саміті миру, який відбудеться в Швейцарії влітку цього року.

Панель “Забезпечення глобальної продовольчої безпеки” була організована посольствами України та Бельгії в Туреччині та Всесвітньою продовольчою програмою ООН. У панелі взяли участь очільники посольств Бельгії, Чехії, Аргентини та Конго в Туреччині, представники МЗС Туреччини, Бельгії, представники Всесвітньої продовольчої програми ООН, представники академічних та наукових кіл, неурядових організацій, провідні експерти з питань продовольчої безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, питання продовольчої безпеки піднімалося на зустрічі президентів України та Туреччини Володимира Зеленського та Реджепа Тайїпа Ердогана у березні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-