АМКУ оштрафував Київоблгаз майже на 8 мільйонів

АМКУ оштрафував Київоблгаз майже на 8 мільйонів

Укрінформ
Антимонопольний комітет України оштрафував АТ «Київоблгаз» на 7,64 млн грн за зловживання монопольним становищем при наданні послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах Київської області.

Як передає Укрінформ, по це повідомляє пресслужба АМКУ.

Повідомляється, що справу про зловживання розглядали на підставі звернень забудовників з Ірпеня та Вишневого.

Зокрема, для одного із житлових комплексів в Ірпені Київоблгаз видав технічні умови приєднання до газорозподільної системи, які містили вимогу щодо встановлення єдиного вузла обліку газу для багатоквартирного житлового будинку за рахунок замовників послуги з приєднання. При цьому в опитувальному листі до заяви про надання такої послуги замовники передбачили встановлення поквартирних лічильників - а у такому випадку обов'язок встановлювати загальнобудинковий лічильник не передбачений.

За цією справою АМКУ оштрафував Київоблгаз на 3 млн грн.

У другій справі розглядалося підключення до мереж житлових комплексів в Ірпені та Вишневому, на які Київоблгаз видав умови, де визначив місце забезпечення потужності у значній віддаленості від об’єкта будівництва. Замовники послуги повинні були для цього отримати вихідні дані для проведення перевірочного гідравлічного розрахунку з метою визначення ближчого місця забезпечення потужності.

Виключним розпорядником таких даних є оператор ГРМ - Київоблгаз - який відмовився їх надавати замовникам послуг, аргументуючи це виключним правом віднесенням цих даних (документів) до інформації та відомостей з обмеженим доступом.

Читайте також: АМКУ оштрафував дві компанії на понад ₴20 мільйонів за змову на закупівлі державних номерних знаків

Крім того, своїми діями оператор ГРМ спонукав до отримання послуги з гідравлічного розрахунку саме у себе, хоча ринок таких послуг є конкурентним.

За цією справою АМКУ оштрафував Київоблгаз на 4,64 млн грн.

Зазначається, що у період із січня 2021 року по серпень 2023 року (включно) АТ «Київоблгаз» займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах Київської області.

Читайте також: «Надровий аудит»: АМКУ перевіряє 44 аукціони на предмет ймовірної змови учасників

Як повідомлялося, наприкінці червня 2023 року АТ «Київоблгаз» перейшло до управління Групи Нафтогаз. Із 1 вересня компанія завершила інтеграцію у структуру Нафтогазу, ставши Київською філією ТОВ «Газорозподільні мережі України».

Фото: АМКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-