Україна у березні експортувала вдвічі більше свинини, ніж імпортувала

Україна у березні експортувала вдвічі більше свинини, ніж імпортувала

Укрінформ
У березні обсяги експортних поставок свинини з України вдвічі перевищили імпортні надходження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє асоціація «Свинарі України», посилаючись на дані митної статистики.

За даними галузевих аналітиків, протягом березня за межі країни вивезли 166 т свинини проти 80 т завезеної. Загалом, із початку року було експортовано 500 т свинини, а грошова виручка становила 1,27 млн дол. США.

На сьогодні основним ринком збуту залишаються ОАЕ, втім, були й „точкові” відвантаження до Південної Кореї, Бахрейну, Малайзії.

При цьому середня митна вартість завезеної в Україну свинини становить 3,4 дол./кг, що на 1 дол. дорожче, ніж у лютому.

Загальна кількість імпортованої свинини на початку 2024 року майже у 5 разів менша, ніж у січні - березні 2023-го, та становить 665 т.

Читайте також: Україна торік зберегла позиції м’ясопродукції на міжнародному ринку за рахунок курятини - ІАЕ

«Уповільнення імпортної активності у першому кварталі пов’язане як з економічними передумовами, так і логістичними. Так, і в ЄС ціни на свинину в першому кварталі 2024-го були нижчими, ніж роком раніше. Проте в країнах Співдружності це відхилення не перевищило 3,8%, то українська свинина у закупівлі понизилася в ціні істотніше — на 12,6%», — повідомляють аналітики.

В асоціації нагадали, що імпортній активності не сприяють і логістичні бар’єри - як фізичне блокування пунктів перетину, так і істотне здорожчання транспортних витрат.

Як повідомлялось, у березні 2024 року індекс цін ФАО на м’ясо зріс на 1,7% і лише на 1,5% поступається показнику березня 2023 року. М’ясо птиці, свинина та яловичина подорожчали на тлі активного попиту.

Фото: Freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-