Ядерні регулятори України та США обговорили ситуацію на ЗАЕС

Ядерні регулятори України та США обговорили ситуацію на ЗАЕС

Укрінформ
Голова Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков та голова Комісії ядерного регулювання США (US NRC) Крістофер Т. Хенсон обговорили ситуацію на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Держатомрегулювання.

"Під час зустрічі українською стороною було представлено план із відновлення рівня безпеки ядерних установок Запорізької АЕС після її деокупації", - зазначили у відомстві.

Коріков поінформував американського колегу, що Росія продовжує цинічно порушувати основоположні принципи безпеки МАГАТЕ та міжнародне право. Зокрема, агресор продовжує ігнорувати та не виконує вимоги резолюції Генеральної конференції та вже чотирьох резолюцій Ради Керуючих МАГАТЕ.

Читайте також: Рада керуючих МАГАТЕ вимагає повернути Запорізьку АЕС під контроль України

"Сьогодні маємо некваліфікований персонал на промисловому майданчику, продовжується мілітаризація станції, через обстріли з боку окупантів відбуваються втрати живлення станції від української енергосистеми. Ми розуміємо, що якщо ЗАЕС не повернути під контроль України, то кількість експлуатаційних подій тільки збільшуватиметься і вони нестимуть потенційну загрозу виникнення аварій з радіаційними наслідками», - зазначив Коріков.

Крім того, очільники ядерних регуляторів України та США обговорили стан виконання Меморандуму про співробітництво у сфері ядерної та радіаційної безпеки. Так, завдяки допомозі US NRC вже успішно реалізується проєкт з оновлення ІТ-обладнання українського ядерного регулятора, а одним із наступних стане проєкт із забезпечення належного рівня інформатизації, захисту, цифровізації та цифрової трансформації Держатомрегулювання.

Сторони також обговорили вдосконалення регуляторних підходів та посилення спроможності українських фахівців з ядерної безпеки для подальшого перегляду результатів вибору майданчиків для АЕС з урахуванням можливого розміщення малих модульних реакторів.

Як повідомлялося, на думку міністра енергетики Германа Галущенка, запуск росіянами окупованої Запорізької АЕС зараз виглядає дуже малоймовірним з технічного погляду.

Читайте також: Інцидент на ЗАЕС може зупинити розвиток атомної енергетики у світі - Галущенко

Раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявляв, що, зокрема, планує дізнатися бачення Путіна щодо подальшої роботи окупованої росіянами Запорізької АЕС та шляхів її убезпечення.

Після зустрічей у Росії Гроссі заявив, що застеріг російську сторону від перезапуску окупованої Запорізької АЕС. Він не виключив, що станція буде запущена в якийсь момент у майбутньому, але сказав, що для цього "потрібно буде провести низку оцінок безпеки".

ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-