Торгівля контрафактними цигарками: Гетманцев назвав «рецепт» вирішення проблеми

Торгівля контрафактними цигарками: Гетманцев назвав «рецепт» вирішення проблеми

Ексклюзив
Укрінформ
Один з ключових напрямів збільшення бюджетних надходжень - упорядкування імпорту, виробництва і торгівлі підакцизними товарами.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Говорячи про джерела додаткових надходжень до державного бюджету, він нагадав, що через різноманітні порушення на ринках підакцизної продукції країна щороку втрачає десятки, а то й сотні мільярдів гривень.

«У нас є «перемоги» над схемами на ринках палива, спиртного, але ще маємо над чим працювати в сегменті тютюнових виробів. І правоохоронні органи повинні жорстко сконцентруватися на цьому напрямі. Тут вони, вочевидь, недопрацьовують», - констатував парламентарій.

За його словами, в Україні масово торгують контрафактними цигарками - без акцизних марок і використання РРО. Більше того, мережа реалізації підакцизних товарів взагалі не має роздрібних ліцензій. Тобто Податкова їх «не бачить», юридично вони для неї не існують. А отже, навіть перевірити роботу таких суб’єктів можуть тільки правоохоронні органи: БЕБ і Національна поліція.

«Це питання корупції на низовій ланці правоохоронних органів, представники яких заплющують на такий «бізнес» очі. У мене один простий рецепт розв’язання проблеми: якщо на території, за яку відповідає керівник регіонального підрозділу, відбувається така торгівля, то він або зупиняє порушення, або йде у відставку. Коли керівництво МВС, Нацполу поставить питання саме таким чином, його дуже швидко вирішать. Бо якщо ти професіонал і заплющуєш очі на очевидні правопорушення, то ти державі не потрібен. Якщо ж ти не професіонал і просто їх фізично не помічаєш, то ти також державі не потрібний», - вважає Гетманцев.

Читайте також: Підвищення акцизів на тютюнові вироби підтримують 65% українців

Також він позитивно оцінив законодавчі ініціативи про впорядкування обліку тютюнової сировини, нагадавши, що одним зі способів ухилення від оподаткування вітчизняних виробників тютюнової продукції дотепер було списування до 40% сировини, яка нібито втрачалася у процесі ферментації. Насправді ж цей тютюн ішов на виготовлення необлікованої продукції. Тепер відповідну норму знижують до 5%.

Разом з іншими кроками, а також із перезавантаженням Митниці, це, за словами народного депутата, додатково приноситиме до бюджету десятки чи й сотні мільярдів гривень.

«Перезавантаження Митниці, доведення до кінця реформи надасть величезний ресурс для державного бюджету. Ми говоримо принаймні про 100-120 мільярдів гривень на рік», - уточнив Гетманцев.

Це значно перевищує 44 мільярди гривень, які планується додатково залучити до цьогорічного бюджету завдяки ініційованим Міністерством фінансів змінам до законодавства.

Як повідомляв Укрінформ, Мінфін готує законопроєкт, в якому фіналізує пропозиції для збільшення цьогорічних надходжень до державного бюджету. Мета - забезпечити додаткові доходи в обсязі не менше 0,5% річного ВВП. Поміж пропозицій - щомісячна сплата авансових внесків із податку на прибуток підприємствами, які торгують пальним, оподаткування військовим збором ФОПів, а також покупців банківських металів та легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні, продавців нерухомості, роздрібних торговців ювелірними виробами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-