Низка компаній через блокаду кордону має труднощі з виконанням угод

Низка компаній через блокаду кордону має труднощі з виконанням угод

Ексклюзив
Укрінформ
Через блокаду на кордоні низка компаній має труднощі щодо виконання зобов’язань перед замовниками, що призводить до штрафних санкцій з боку покупців, скасування нових замовлень та втрати клієнтів.

Про це Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) повідомила в коментарі Укрінформу.

"Ми в Європейській Бізнес Асоціації уважно спостерігаємо за ситуацією на польсько-українському кордоні. Блокада безпосередньо впливає на діяльність більшості наших членських компаній, від неї однаково потерпають як імпортери, так і експортери. Наразі ситуація ще гірша, аніж була наприкінці минулого року, і ми не бачимо ознак врегулювання найближчим часом. До того ж ситуація стає все більш напруженою, враховуючи появу кричущих випадків висипання зерна, псування транспорту тощо", - повідомили у ЄБА.

У Бізнес Асоціації зазначають, що через блокаду компанії мають труднощі щодо виконання зобов’язань перед замовниками, що призводить до штрафних санкцій з боку покупців, скасування нових замовлень та втрати клієнтів. Неможливість імпортувати необхідну сировину чи комплектуючі створює ризики для українських виробництв. Все це безпосередньо впливає на доступ населення в Україні до необхідних товарів та безперебійну роботу підприємств. Оскільки більшість товарів наших компаній прямують через Польщу транзитом, ця ситуація має вплив і на країни ЄС. Допоки не буде створено дієвого запобіжника на рівні ЄС, який би унеможливив блокування кордону та перекриття критично важливих магістральних шляхів, такі дії можуть продовжуватись.

Читайте також: За час блокади кордону з Польщею Україна не отримала ₴8 мільярдів митних платежів - експерт

"Наразі компанії шукають альтернативні логістичні маршрути, переорієнтовуються на інші доступні пункти пропуску, однак це тягне за собою суттєве здорожчання транспортних витрат, а це впливає на собівартість продукції та цінову конкурентоспроможність компаній. Компанії також розглядають переорієнтацію на інші види транспорту, наприклад зараз активно обговорюється можливість використання контрейлерних потягів", - підкреслили у ЄБА.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у відеозверненні 3 березня заявив, що ситуація на кордоні з Польщею, де відбувається блокування руху вантажівок, вийшла за межі економіки та моралі.

Від 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Польські фермери з 13:00 1 березня повністю заблокували КПП «Шегині».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-