Шмигаль: Необхідно вивчити питання, чому зростає експорт російських товарів до ЄС

Шмигаль: Необхідно вивчити питання, чому зростає експорт російських товарів до ЄС

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає за необхідне вивчити питання, чому зростає експорт російських товарів до ЄС уже після широкомасштабного вторгнення.

Про це він сказав під час щорічної пресконференції за підсумками 4 років роботи уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу

«Що вражає? Загальна вага експорту з Росії в країни ЄС у 2022 році була 4,9 млн тонн, з яких близько 300 тис. тонн зерна, 200 тис. тонн ще якоїсь агропродукції. А у 2023 році за 11 місяців уже 5,1 млн тонн. Тобто незважаючи на війну, на санкції, на заблокований кордон, зі сторони Росії до Європи експорт зростає. І серед цього є зерно, кукурудза, інша агропромислова продукція. І це теж усе в мільйонах тонн. І це відповідно фінансування російського бюджету. І це та частка, де могли бути польські і українські фермери на ринку. У цьому питання», - заявив Шмигаль.

Він переконаний, що це питання треба вивчати і вирішувати, як з цим діяти.

«Тобто якщо сьогодні стоїть питання, хто має бути на європейському ринку: український фермер, польський фермер чи російські компанії агропромислові, то тут відповідь очевидна. Тому треба шукати цей механізм, ми до цього закликали наших польських друзів і закликаємо Єврокомісію», - сказав керівник уряду.

Читайте також: Шмигаль назвав два параметри, які дозволили пройти цей опалювальний сезон на українському газі

Як повідомляв Укрінформ, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Польські фермери з 13.00 1 березня повністю заблокували КПП «Шегині».

Фото: Шмигаль, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-