Дефіцит в енергосистемі не прогнозується, Україна запланувала експорт до п’яти країн

Дефіцит в енергосистемі не прогнозується, Україна запланувала експорт до п’яти країн

Укрінформ
На понеділок, 4 березня, заплановано рекордний обсяг експорту електроенергії в інші країни. Через обстріли є пошкодження в мережах обленерго в 5 областях; енергосистема працює стабільно, дефіцит не прогнозується.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НЕК "Укренерго" у Фейсбуці.

"Сьогодні протягом доби заплановано поставити на експорт рекордний обсяг електроенергії - 13 264 МВт/год., з максимальною потужністю в окремі години до 716 МВт. Українська електроенергія буде експортована до 5 країн: Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови", - йдеться у повідомленні.

У профільному відомстві зауважили, що експорт електроенергії з України до інших країн здійснюється виключно при умові відсутності дефіциту в енергосистемі. Повноводдя в річках та сонячна погода сприяють активній роботі гідроелектростанцій та електростанцій на ВДЕ.

Імпорт електроенергії запланований незначним обсягом у вечірні години зі Словаччини, Молдови, Румунії. Загальний обсяг 132 МВт/год., з максимальною потужністю в окремі години до 62 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Загальна пропускна здатність високовольтних мереж «Укренерго» достатня для покриття наявного попиту. Через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишаються 390 населених пунктів. Є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській областях. З технічних причин є знеструмлення в Запорізькій, Одеській областях, тривають ремонтні роботи.

Вчора, 3 березня добовий максимум споживання був зафіксований, як і в попередню неділю 25 лютого, між 18:00 та 19:00 та на 0,5% нижче, ніж в останній вихідний лютого. Сьогодні, 4 березня, станом на 10:00 рівень споживання електроенергії на 2,9% нижче за відповідний показник попереднього робочого дня – п’ятниці, 1 березня.

Читайте також: Україна пройшла зиму без блекаутів і графіків відключень - Шмигаль

Електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, достатньо для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів. Дефіцит в енергосистемі України не прогнозується. Протягом доби в аварійний ремонт виведено один блок на тепловій електростанції.

Як повідомлялося, з 1 березня технічно можлива максимальна потужність для експорту електроенергії з України та Молдови до Європи складає 550 МВт в годину. Таке рішення прийняли 29 лютого наші європейські колеги - оператори систем передачі країн континентальної Європи ENTSO-E на основі моделювання безпеки та стабільності роботи об’єднаної енергосистеми Європи та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-