Міністр фінансів Німеччини хоче використати частину російських активів для України, але обмежено

Міністр фінансів Німеччини хоче використати частину російських активів для України, але обмежено

Укрінформ
Міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер хоче використати заморожені російські кошти для допомоги Україні, але не самі активи, а лише доходи від них, наприклад, відсотки.

Про це на тлі зустрічі голів фінансових міністерств G7 в бразильському місті Сан-Паулу пише німецьке ділове видання Handelsblatt, передає Укрінформ.

Промислово розвинені країни (G7) хочуть використати заморожені російські активи для надання фінансової підтримки Україні, проте погляди США та європейців не збігаються, зауважує ЗМІ.

Те, що планує Лінднер, може сягати кількох мільярдів євро. Єврокомісія незабаром надасть конкретну пропозицію щодо цього.

У Німеччині та інших країнах ЄС існують побоювання щодо експропріації російських активів та їх використання для України. Тому європейці хочуть використовувати лише доходи від цих активів. Це «реалістично», «юридично безпечно» і може бути реалізовано в короткостроковій перспективі, сказав Лінднер.

Федеральний міністр фінансів не навів подробиць, однак можна було б, наприклад, реінвестувати державні облігації, термін погашення яких настає, і використовувати процентні виплати.

Ідеї ​​уряду США йдуть набагато далі: вони хочуть заморожені російські активи або конфіскувати, або використати як заставу при випуску облігацій. Вашингтон тисне на європейців у цьому питанні. «Необхідно і терміново» знайти способи використання коштів зараз, заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

Загальна сума заморожених російських активів становить близько 285 млрд доларів.

Читайте також: ЄС спрямує доходи від заморожених активів РФ на закупівлю зброї для України - фон дер Ляєн

У Сан-Паулу проходить зустріч міністрів фінансів і керівників центральних банків найбільших промислово розвинених країн і країн, що розвиваються (G20). Там усе ще триває боротьба щодо того, чи варто і наскільки чітко згадувати війну в Україні в заключному комюніке. Росія є частиною G20 і відмовляється згадувати про це прямо. Бразильське головування G20 не хоче обтяжувати зустріч конфліктом і воліє повністю проігнорувати цю тему.

Лінднер підкреслив, що Німеччина погодиться на заключне комюніке лише в тому випадку, якщо там буде згадано війну в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-