Фермери з Польщі будують ненависть до продукції з України на міфах - посол Зварич

Фермери з Польщі будують ненависть до продукції з України на міфах - посол Зварич

Укрінформ
Польські фермери будують свою ненависть до українського збіжжя на міфах, а кампанія в Польщі проти агропродукції з України є безпідставною.

Про це у Фейсбуці написав посол України в Польщі Василь Зварич, передає Укрінформ.

“Не піддавайтесь обману та маніпуляціям! Свою ненависть до продукції з України фермери-протестувальники будують на міфах, які суперечать дійсності. Кампанія проти агропродовольчої продукції з України є безпідставною. Правда - інша і не така "загрозлива" для фермерів із Польщі та інших країн ЄС”, - написав Зварич.

Читайте також: Литовські фермери не блокуватимуть українське зерно

Він спростував найбільш поширені в Польщі міфи на тему агропродукції з України..

По-перше, перш ніж потрапити на європейський ринок, українська продукція перевіряється на якість відповідно до законодавства ЄС. Інакше вона не потрапила би на ринок ЄС. Порівняно з кількістю польської продукції в українських магазинах, присутність продукції з України в польських магазинах - мізерна.

По-друге, з вересня 2023 року зерно з України йде через Польщу лише транзитом. А сьогодні через Польщу транзитом проходить лише 5% від загального експорту українського зерна. Поки основним залишається «зерновий коридор» через Чорне море та Дунай.

По-третє, загальний земельний банк великих сільськогосподарських підприємств (так званих агрохолдингів) в Україні становить менш як 4 мільйони гектарів, або близько 10% сільськогосподарських земель України.

По-четверте, домінуючу роль у сільськогосподарському виробництві в Україні відіграють індивідуальні (малі та середні) господарства, які виробляють 77% продукції. Великі сільськогосподарські підприємства забезпечують лише 23% сільськогосподарського виробництв.

По-п’яте, блокада кордону польськими фермерами впливає на весь польсько-український торговий обмін та економіку наших країн. Від цього втрачає не лише Україна, а й польські підприємці, які щороку експортують на український ринок товарів на близько 12 мільярдів доларів.

Читайте також: Знищене зерно: посол України закликає Польщу «зробити все можливе і неможливе», щоб знайти винних

Як повідомляв Укрінформ, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу. За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дорогах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-