Обмеження експорту українського цукру до ЄС може призвести до закриття низки заводів - Укрцукор

Обмеження експорту українського цукру до ЄС може призвести до закриття низки заводів - Укрцукор

Укрінформ
Запровадження обмежень на експорт цукру до Європейського Союзу негативно позначиться на цукровій галузі України і може призвести до закриття низки цукрових заводів.

Про це заявив в.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Назар Михайловин, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу асоціації.

«Це дуже згубно позначиться на вітчизняних виробниках цукру, оскільки у нас експортно-орієнтована галузь. Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи і розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів», — сказав у коментарі «Інтерфакс-Україна».

Михайловин додав, що у 2023-2024 виробничому році українські цукрові заводи виробили 1,8 млн т цукру. При цьому, внутрішнє споживання в країні становить 900 тис. т. За його словами, Україна могла б поставити на зовнішні ринки 900 тис. т цукру.

«Насправді основними споживачами українського цукру в Європейському Союзі були підприємства харчової промисловості — переробники, які безпосередньо використовують цукор у своєму виробництві. Вони зацікавлені саме в українському цукрі, оскільки він якісний, відповідає стандартам ЄС і до певної міри дешевший, ніж у більшості країн Європейського Союзу», — розповів експерт.

Він зауважив, що Україна не тільки має досвід, а й експортує цукор в Азію, Африку, зокрема, Камерун.

«Тут більше питання вартості логістики. Через блокаду польських, угорських пунктів пропуску у нас подорожчала логістика майже в два з половиною рази. Адже потрібно враховувати і доставку цукру в який-небудь найближчий порт, а потім саме транспортування морем для доставки в ці країни», — сказав Михайловин.

Читайте також: Посол ЄС - про лібералізацію торгівлі з Україною: Не заборона, а кількісні обмеження

Очільник асоціації наголосив, що для України було б краще експортувати без будь-яких квот, проте якщо обирати між пропозиціями європейських асоціацій виробників цукру і квотою, запропонованою Європейською комісією, то остання є більш прийнятною для українських цукровиків.

За даними Укрцукру, у 2023 році Україна експортувала 550 тис. т цукру. У 2022 році експорт становив 150 тис. т.

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія 31 січня запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, вироблених в Україні та Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та обома країнами.

Водночас, Єврокомісія запропонувала запровадити певні захисні механізми на той випадок, якщо зростання імпорту з України буде призводити до суттєвих порушень на ринку ЄС або на аграрних ринках однієї або кількох країн-членів. Зокрема, для найбільш «чутливих» сільськогосподарських товарів, таких як курятина, яйця та цукор, передбачені певні захисні заходи, які мають стабілізувати імпорт на середньому рівні обсягу операцій з імпорту, які спостерігалися у 2022 та у 2023 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-