Посол ЄС - про лібералізацію торгівлі з Україною: Не заборона, а кількісні обмеження

Посол ЄС - про лібералізацію торгівлі з Україною: Не заборона, а кількісні обмеження

Ексклюзив
Укрінформ
Продовження режиму лібералізації торгівлі між Європейським Союзом та Україною передбачає кількісні обмеження для трьох позицій сільськогосподарської продукції, а не їх заборони.

Про це посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова заявила в інтерв’ю Укрінформу

Вона зауважила, що Брюссель пропонує й надалі тримати ринки ЄС відкритими для України, водночас є застереження про автоматичні запобіжники, які, втім, стосуються не всіх сільськогосподарських продуктів, а лише трьох позицій. Цей механізм буде застосовано у випадку, якщо окремі країни-члени ЄС доведуть шкоду, якої зазнають їхні виробники.

«Але рівень застосування запобіжників знаходиться на середніх показниках імпорту за 2022-2023 роки. Тобто про заборону не йдеться. Мають місце кількісні обмеження. Але я вважаю, що найважливіше у пропозиції (яка ще тільки має бути схвалена) полягає в тому, щоб залишити європейські ринки здебільшого відкритими для української продукції», – сказала Матернова.

Читайте також: «Економічний безвіз» іще на рік: Україна сподівається, що пропозицію Єврокомісії підтримає Рада ЄС

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія 31 січня запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, вироблених в Україні та Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та обома країнами.

Автономні торговельні заходи ЄС для України були введені в дію 4 червня 2022 року для підтримки української економіки. Разом із запровадженими Євросоюзом «коридорами солідарності» ATM дозволили зберегти стабільний потік товарів з України у 2022-23 роках попри війну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-