Українські аграрії просять зберегти відкритий доступ товарів до ринку ЄС

Українські аграрії просять зберегти відкритий доступ товарів до ринку ЄС

Укрінформ
Український клуб аграрного бізнесу разом із провідними аграрними асоціаціями країни звернулись до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням запобігти можливому погіршенню умов торгівлі з Європейським Союзом агропродовольчими товарами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба асоціації.

Зазначається, що агроспільнота закликає владу сприяти продовженню преференційного доступу українських агропродовольчих товарів до ринку ЄС та налагодженню прямого діалогу з європейськими партнерами.

Зокрема, представники аграрної громадськості просять включити до порядку денного наступного Саміту Україна - ЄС питання продовження дії автономних торгових преференцій для українських агропродовольчих товарів з мінімальними обмеженнями та збереження діяльності Координаційної платформи з питань торгівлі Україна - ЄС.

«Для агропродовольчого сектору України ці преференції мали особливо велике значення, скасувавши цілу низку тарифних квот на імпорт до ринку ЄС для ключових експортних товарів - від зернових і олійних культур до цукру, м’яса птиці, яєць, плодово-овочевої продукції, надавши можливість українським експортерам зберегти виробництво і робочі місця та забезпечити надходження валютної виручки упродовж 2022-2023 років», - наголошується у зверненні.

В УКАБ нагадують, що 6 червня 2024 року завершиться чинність додаткових торговельних преференцій ЄС для України, у межах яких для українського експорту були скасовані існуючі митні тарифи та тарифні квоти для всіх категорій товарів.

Читайте також: Україна у січні експортувала 7,7 мільйона тонн агропродукції - УКАБ

Єврокомісія 31 січня офіційно опублікувала проєкт Регламенту ЄС щодо продовження на наступний календарний рік (з 6 червня 2024 року по 5 червня 2025 року) автономних торговельних преференцій для України. При цьому проєкт запроваджує обмеження на імпорт до ЄС окремих груп товарів (курятини, цукру та курячого яйця), «чутливих» для європейських агротоваровиробників.

Аграрії підкреслюють, що збереження максимально відкритого доступу для українських агропродовольчих товарів до ринку ЄС матиме життєво важливе значення для торговельного балансу України на найближчі роки та виживання її аграрного сектору. Натомість за умови впровадження торговельних обмежень Україну очікує значне скорочення валютної виручки від експорту основних агропродовольчих товарів.

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія 31 січня запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, вироблених в Україні та Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та обома країнами.

Автономні торговельні заходи ЄС для України були введені в дію 4 червня 2022 року для підтримки української економіки. Разом із запровадженими Євросоюзом «коридорами солідарності» ці заходи дозволили зберегти стабільний потік товарів з України у 2022-2023 роках попри війну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-