€50 мільярдів для України: посол при ЄС розповів, яким буде контроль за грошима

€50 мільярдів для України: посол при ЄС розповів, яким буде контроль за грошима

Укрінформ
Механізми контролю видатків Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро передбачалися з самого початку, новаціями були необхідність щорічного звітування Єврокомісії і можливість перегляду в разі потреби параметрів фінансування через два роки.

Про це заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов на онлайн-брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Із самого початку передбачалися ці механізми контролю (за видатками Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро - ред.). По суті, буде кілька рівнів цього контролю - буде здійснюватися аудит, який є стандартним для такого роду інструментів, попри те що це новий інструмент. Це буде спільна робота між відповідними структурами Європейського Союзу і нашими наглядовими органами. Також передбачається парламентський контроль всього процесу - якраз для того й розробляється план єкономічних реформ і відновлення, який передбачатиме відповідні показники", - сказав Ченцов.

Читайте також: Ukraine Facility: Україна вже у березні може отримати перші €4,5 мільярда з пакету допомоги ЄС

За його словами, з нового узгоджено "необхідність звітування Єврокомісії перед Єврорадою щорічно і можливість у разі потреби перегляду параметрів фінансування через два роки".

Як повідомлялося, на засіданні Євроради глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили рішення щодо створення в межах багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку України, її відновлення та відбудову протягом наступних чотирьох років.

Читайте також: Єврорада оприлюднила висновки щодо бюджету ЄС та Українського фонду

Передумовою для надання такої допомоги для України в межах фонду є продовження нею курсу, який передбачає дотримання ефективних демократичних механізмів, включаючи багатопартійну парламентську систему, верховенство права, дотримання прав людини, зокрема осіб, що належать до меншин.

Під час реалізації можливостей Українського фонду Єврокомісія і Україна вживатимуть належних заходів для захисту фінансових інтересів ЄС, зокрема у контексті запобігання, виявлення та усунення фактів шахрайства, корупції, конфлікту інтересів та порушень.

Європейська рада відіграватиме ключову роль в управлінні Українським фондом. Зокрема, вона кваліфікованою більшістю має затвердити План України та додатки до нього, прийматиме рішення щодо затвердження або призупинення виплат на основі відповідної оцінки та пропозицій Європейської комісії.

Читайте також: Ukrainian Facilityгроші в обмін на реформи

На основі щорічної доповіді Єврокомісії щодо реалізації Українського фонду Єврорада щороку буде проводити обговорення щодо реалізації фонду для надання рекомендацій. За потреби за два роки Єврорада доручить ЄК розробити пропозиції з перегляду фінансування в контексті нового багаторічного бюджету ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-