В Україні близько 5 мільйонів гектарів орних земель не використовуються через війну

В Україні близько 5 мільйонів гектарів орних земель не використовуються через війну

Укрінформ
Через повномасштабне вторгнення понад 5 млн га орнних земель в Україні наразі не використовується, а шкода, завдана українським грунтам, становить понад 900 млрд гривень.

Про це в Укрінформі під час круглого столу на тему: «Екологічна безпека України: національний та міжнародний вимір» повідомив консультант із земельних питань Академії аграрних наук України Анатолій Разгон.

«Через війну Україна втратила 19,3% посівних площ, понад 5 млн га орних земель сьогодні не використовується. Це ті території, які сьогодні понівечені війною. За оцінками Міндовкілля, через війну грунтам нанесено збитків на понад 900 млрд грн», - зазначив Разгон.

За його словами, станом на 2023 рік площа деградованих сільськогосподарських угідь може оцінюватися у 10-15 млн га. Враховуючи кліматичні зміни, під загрозою деградації перебуває більш ніж половина таких земель. Якщо не вжити відповідних заходів, ці землі опиняться у зоні ризику і з часом будуть виведені з обробітку.

«Цілком очевидно, що після завершення війни, без вжиття надзвичайних заходів на державному рівні та підтримки міжнародної спільноти, Україна може на роки втратити третину посівних площ - 10-12 млн.га. Це 30-35 млн тонн зерна, які можуть забезпечити продовольством значну частинку жителів планети», - наголосив експерт.

Читайте також: Литва презентувала Україні оновлену концепцію «Коаліції з розмінування»

Як повідомляв Укрінформ, станом на вересень 2023 року прямі та опосередковані збитки українських аграріїв через війну перевищили 40 мільярдів доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-